/Neamt/Muzeu

Mănăstirea Bociulești

Podoleni, România

Mănăstirea Bociulești
Muzeu
4.6
60 recenzii
8 comentarii
Indicații de orientare
QHWP+QG Podoleni, România
Semnalează o problemă
Solicită ștergerea locaţiei
Revendică această locație
Share
Scrie o recenzie
Iulian Sipos
Iulian Sipos2 ani în urmă
Un loc minunat!
Gabriela Gaby
Gabriela Gaby4 ani în urmă
Sunt locuri frumoase pline.de istorie. Trebuie să le facem cunoscute.urmasilor.
Bogdan Apostoaia
Bogdan Apostoaia5 ani în urmă
În partea de sud-vest a satului, pe malul stâng al Bistriței, pe la începutul secolului al XvII-lea, marele logofăt Dumitrașcu Ștefan ctitorea o mânăstire care avea să se numească ceva mai târziu Mânăstirea Bociulești (Buciulești). A ramas cu acest nume din două motive: primul ar fi bocetele rudelor boierilor trădători sau cârcotași, surghinuiți și decapitați aici (Domnitorul Gheorghe Ștefan transformase mânăstirea în loc de surghiun, aici aflându-și sfârșitul frații Toma și Iordache Cantacuzin, împreună cu Doamna lui Vasile Lupu Voievod s.a.); al doilea s-ar datora bocetelor sătenilor din zonă, greu încercați de viiturile Bistriței, care, de fapt, au surpat și cimitirul, chiliile și partial chiar biserica, ale cărei ruine se pot încă vedea de pe D.N. Bacau - Piatra-Neamt. De fapt, ulterior, satul s-a strămutat din cauza deselor inundaţii şi viituri provocate de apele Bistriţei, ceea ce a dus la abandonarea bisericii. Conservarea acestor ruine s-ar justifica pe deplin nu numai pentru valoarea lor arhitectonică, dar şi pentru faptul că ele constituie o dovadă a permanentelor interferenţe culturale care au avut loc între Ţările Române pe toată durata evului mediu.

Se spune că peste vechea albie a Bistriței , în apropierea mânăstirii Bociulești , locuitorii asezării duraseră un pod trainic, care înlesnea trecerea de pe un mal pe altul, cu toate implicațiile de ordin social, economic... Pentru trecerea cu piciorul sau cu căruța se percepea o taxă - podăritul. Se spune că, dupa trecerea în rândul celor drepți a soțului, podul a ramas în administrarea soaței acestuia - o anume Ileana - lucru mai putin obișnuit. Vestea s-a răspândit repede, în limbajul de fiecare zi al oamenilor din zonă localizându-se și devenind familiară expresia "Podu' Ilenii" , expresie care, precum un conglomerat purtat de valurile zbuciumate ale Bistriței, s-a rotunjit dând Podoleni - numele așezării.

... pre Alexandru Păharnicul şi pre Enachie comisul, feciorii lui Gavril hatmanul, nepoţii lui Vasile Vodă, cu mare munci i-au omorât la Buciuleşti.
Carmen Ivanov
Carmen Ivanov5 ani în urmă
Este o manastire cu preoti super omenosi cu mult har divin dar cu foarte multe nevoi materiale
Bogdan Apostoaia
Bogdan Apostoaia5 ani în urmă
O mănăstire medievală care renaște din propria cenușă.
Andrei Olariu
Andrei Olariu2 ani în urmă
Sunt ruine vechi ale unei foste mănăstiri, foarte fotogenice. Mie personal mi-a plăcut, dar locul poate fi amenajat, conservat și promovat mult mai bine. Păcat, de frumusețea istorică a locului, care se degradează pe zi ce trece...
CUVIOASA FILOFTEIA SFÂNTA (SFÂNTA MUCENIȚĂ FILOFTEIA)
CUVIOASA FILOFTEIA SFÂNTA (SFÂNTA MUCENIȚĂ FILOFTEIA)2 ani în urmă
Bacău
Alessia Maria
Alessia Maria2 ani în urmă
Este o manastire buna
Are conditii
Locații recomandate