/Neamt/Muzeu

Muzeul Memorial „Calistrat Hogaș”

Strada Calistrat Hogaș 1, Piatra Neamț 610004, România

Muzeul Memorial „Calistrat Hogaș”
Muzeu
4.6
110 recenzii
8 comentarii
Indicații de orientare
W9J8+JC Piatra Neamț, România
+40 233 225 997
mmchpn.muzeu-neamt.ro
Semnalează o problemă
Solicită ștergerea locaţiei
Revendică această locație
Share
Luni: Închis
Marți: 10–18
Mirecuri: 10–18
Joi: 10–18
Vineri: 10–18
Sâmbătă: 10–18
Duminică: 10–18
Scrie o recenzie
Silvia Elena Feldi
Silvia Elena Feldi2 ani în urmă
Un loc interesant de vizitat, doamna muzeograf a fost deosebit de amabila si mi-a povestit foarte multe detalii din viata domnului Hogas
Cristian Gut
Cristian Gut2 ani în urmă
Intrarea este16 lei pentru adulti,8 lei studenti si 10 lei foto,ca deobicei taxa foto,dna. ghid s-a asigurat ca o platim.Ramanem la ghid care povesteste frumos si ofera informatii suficiente sa iti faci o parere despre personalitatea domnului Calistrat.Interiorul s-a pastrat frumos,chiar si casa care mi s-a spus ca are fundatia facuta din paie si lut.Bine ca noi investim sa o facem din fier si beton...
Titus Aurel Veniamin
Titus Aurel Veniamin2 ani în urmă
Muzeul memorial Calistrat Hogas, Piatra Neamt, 🇧🇪

In zona centrala a orasului Piatra Neamt, in vecinatatea bulevardului ce coboara lin din zona teatrului spre gara, se afla Casa memoriala Calistrat Hogas, casa in care a locuit scriitorul si profesorul Calistrat Hogas (1847-1917).
Avand un stil arhitectural reprezentativ pentru inceputul secolului al XX-lea (anii 1880), casa este inscrisa in Lista monumentelor de arhitectura din Romania si a fost locuita de scriitor cat si de familia acestuia o buna perioada de timp.
Calistrat Hogas este cunoscut de generatii intregi pentru monumentala lucrare "Pe drumuri de munte".
In 1939, una dintre fiicele scriitorului (Sidonia) deschide spre vizitare o camera amenajata muzeal, iar in 1967 doneaza statului casa pentru a fi restaurata si amenajata ca muzeu; casa este unicul muzeul dedicat vietii si activitatii lui Calistrat Hogas. Intreaga cladire a devenit muzeu in anul 1969.
Muzeul a fost reamenajat in 1994. In prezent este inscrisa pe lista monumentelor de arhitectura din Patrimoniul Cultural National.
In muzeu sunt expuse: piese de mobilier autentic, obiecte de arta, vestimentatie, tapiterii, covoare, carpete, piese de uz personal si de birou, obiecte personale, manuscrise, editii antume, fotografii originale, diverse documente, carti, obiecte de cult, obiecte ce l-au insotit pe scriitor in drumetiile sale.

Despre Calistrat Hogas

Calistrat Hogas (19 aprilie 1847, Tecuci - 28 august 1917, Roman) tatal (Gheorghe Dimitriu) a fost preot; numele de Hogas al scriitorului a fost dat de invatatorul sau dupa porecla bunicului - Hogas. A studiat la Facultatea de filozofie si litere din lasi. Prin concurs a ocupat un post de profesor la gimnaziul din Piatra Neamt (actualul Liceu Petru Rares), la scurt timp fiind numit director. O perioada a functionat ca profesor la gimnaziul din Tecuci si mai apoi la lasi, revenind in 1881 la Piatra Neamt. Dupa ce a functionat o perioada la gimnaziul din Alexandria in 1891 se muta la Roman (judetul Neamt) iar in 1899 la lasi. In august 1917 se stinge din viata la Roman in casa fiicei sale Cleopatra si in acelasi an in octombrie este reinhumat la Piatra Neamt. Fiica scriitorului, Sidonia, s-a stins din viata in 1976. Prin grija unei nepoate, doamna Elena Zbant, a fost inmormantata la cimitirul Eternitatea din Piatra Neamt, impreuna cu urna fratelui ei incinerat Aetiu Hogas.
A. Petrache
A. Petrache2 ani în urmă
Ca și în scrierile sale, un popas minunat în Piatra Neamț, care oferă racoarea și confortul unor clipe minunate, în care am aflat, mulțumită doamnei muzeograf, și lucruri mai puțin știute despre omul, dascălul, scriitorul Calistrat Hogaș. Un om cu o personalitate puternică, aparte, care ne-a încântat și ne încântă cu frumoasele-i povestiri.
Merită din plin să vizitați această casă memorială!
Stefania Timofte ST
Stefania Timofte ST6 ani în urmă
Un loc frumos cu o poveste și mai frumoasa și deosebita. De vizitat și descoperit! Personal amabil și bine pregătit pentru a va introduce in poveste ...
Livia
Livia2 ani în urmă
Ghidul muzeului ne-a oferit o experienta foarte placuta. O persoana foarte amabila si pasionata, cu multe informatii despre istoria familiei Hogas, cat si despre istoria obiectelor din casa. Muzeul necesita o renovare, dar experienta vizitarii a meritat.
Florin Matei
Florin Matei2 ani în urmă
Singurul muzeu din ţară dedicat acestui mare om de cultură, Calistrat Hogaș. Înființat ca o cameră memorială pusă la dispoziția vizitatorilor de către Sidonia Hogaș (fiica scriitorului) în 1939, din 1969 devine muzeu memorial dedicat activității prozatorului. Există două clădiri, legate printr-un cerdac de lemn suspendat pe stâlpi de lemn și un chioșc. Monument de arhitectură de la circa 1880, clădirea a fost locuința scriitorului Calistrat Hogaș (1848 - 1917) și a familiei sale. În fața Casei memoriale se află bustul lui Calistrat Hogaș, statuie din travertin realizată de Vasile Aciobăniței, în anul 1963. Programul de vizitare: zilnic: 09 – 17 (octombrie – martie); 10-18 (aprilie – septembrie); Luni: închis.
Mariana Duma Alban
Mariana Duma Alban2 ani în urmă
Merita sa coborâm în trecut în lumea deosebit de interesanta a foarte talentatului scriitor de natura si profesor.
Dna Nicoleta, muzeografa, deosebita și foarte citita, povestește cu pasiune despre viata lui Hogas și a celor dragi ai lui
Locații recomandate