/Neamt/Muzeu

Casa Memorială „Veronica Micle”

Bulevardul Ștefan cel Mare 33, Târgu Neamț 615200, România

Casa Memorială „Veronica Micle”
Muzeu
4.3
405 recenzii
8 comentarii
Indicații de orientare
6954+2R Târgu Neamț, România
+40 233 662 594
cmvmtn.muzeu-neamt.ro
Semnalează o problemă
Solicită ștergerea locaţiei
Revendică această locație
Share
Luni: Închis
Marți: 9–17
Mirecuri: 9–17
Joi: 9–17
Vineri: 9–17
Sâmbătă: 9–17
Duminică: 9–17
Scrie o recenzie
Nicolaescu Mihnea
Nicolaescu Mihnea2 ani în urmă
Parcă i-am simțit prezența ei frumoasa in casă !
Diana Vizitiu
Diana Vizitiu2 ani în urmă
Foarte frumos amenajata casa; deși prețul un pic prea mare la vizitare e zic că se merita. O femeie foarte de treabă ne-a întâmpinat și ne-a explicat mai multe din viața Veronicai, informați interesante fiecare nu știam. Nu ratat nici acesta casa memoriala care deține și unele obiecte originale din timpul vieții Veronicai.
Stefan Campan
Stefan Campan2 ani în urmă
Frumos, dar trebuie sa chemi sa iti deschida de la muzeul de peste drum. Parcare niet
Adrian-radu mihailescu
Adrian-radu mihailescu2 ani în urmă
În aceasta perioada casa memoriala este mai mult închisă. Cind am vizitat o ceva timp în urma am fost plăcut impresionat. Este o căsuța mica, de provincie ce are în interiorul ei obiecte din secolul XIX ce au aparținut Veronicăi Micle.
Andrei Lupu
Andrei Lupu2 ani în urmă
Am încercat să vizitez casa memoriala vineri, 23 Aprilie, în jurul orei 10:30. Din păcate era închis, cu toate ca programul afișat chiar pe ușa de la întrare mentiona ca deschide la ora 09:00.
Titus Aurel Veniamin
Titus Aurel Veniamin4 ani în urmă
Casa memoriala Veronica Micle, Targu Neamt, 🇷🇴

Pe strada Stefan cel Mare din Targu Neamt, la numarul 28, se gaseste Casa memoriala Veronica Micle. In aceasta casa Veronica Micle a locuit intre anii 1850 si 1889.
Casa a fost construită in 1834, din lemn sii caramida, avand o tinda si 3 incaperi.
Părinții Veronicăi Micle proveneau din zona Năsăudului.
Tatăl Veronicăi, cizmarul Ilie Câmpeanu, a participat la Revoluția din 1848, murind la puțină vreme. Din cauza prigoanei austro-ungare, mama Veronicăi, Ana Câmpeanu, a trecut munții în Principatul Moldova împreună cu un fiu de numai doi ani și cu o fiică abia născută.
Veronica Micle s-a născut la 22 aprilie 1850 la Năsăud. Ana Câmpeanu a cumpărat această casă din Târgu Neamț, la 10 august 1850, cu 100 de galbeni.
Veronica Micle a copilărit în această casă. În anul 1852, familia Câmpeanu s-a mutat la Iași. După ce s-a măritat la vârsta de 14 ani cu profesorul Ștefan Micle, Veronica venea deseori aici în vizită la mama sa. Mama poetei s-a călugărit la Mănăstirea Văratec și a lăsat casa fiicei sale.
În anul 1886, Veronica Micle a donat casa Mănăstirii Văratec cu condiția ca pe peretele casei sa fie afișată o placă de marmură, pe care să fie scris “Casa Memoriala Veronica Micle”
Aflată peste drum de Spitalul din Târgu Neamț, casa a fost folosită de maicile bolnave care veneau să se trateze la acea instituție sanitară. Înainte de Primul război mondial, Liga Culturală a amplasat o placă de marmură pe casa în care a locuit Veronica Micle.
La inițiativa protopopului Constantin Matasă (1878-1971), imobilul a fost declarat monument istoric, fiind trecut în 1982 în administrarea Complexului Muzeal Județean Neamț. Casa a fost refăcută după planul original, cu mici modificări. Imobilul se afla inițial la stradă, dar noua casă a fost construită cu doi metri mai în spate. Clădirea actuală este mai înaltă și are cerdac, spre deosebire de cea veche care avea o prispă. Numai o singură fereastră se mai păstrează din vechea construcție.
În clădire a fost amenajată o expoziție permanentă care prezintă momente din viața și creația poetică a Veronicăi Micle: fotocopii, manuscrise, cărți, obiecte personale care au aparținut poetei (trei oglinzi, două de perete din cristal și una de birou, cufărul de călătorie, un scrin, o călimară, un suport de cărți și prima ediție a singurului volum de poezii publicat de Veronica Micle) etc.
În fața casei memoriale a fost amplasat în anul 1998 un bust de bronz al Veronicăi Micle, sculptat de Damian Popa, fiul vestitului meșter popular Neculai Popa de la Târpești. Damian Popa a realizat și două portrete în creion ale Veronicăi și Mihai Eminescu care au fost așezate pe pereții uneia dintre camere.
Constantin Neculae
Constantin Neculae4 ani în urmă
În trecere prin Târgu Neamț, în multitudinea de obiective ce le poți vizita în mi-
cul oraș moldovean, nu putem trece cu vederea casa memoriala a Veronicai
Micle. S-a născut în același an și a murit în același an cu cel ce a iubit-o și pe
care l-a iubit, luceafărul poeziei românești, Mihai Eminescu. Micuța casa rememorează momente din viata poetei dar și ale relației sale cu marele poet.
Balan Mircea
Balan Mircea4 ani în urmă
Este casa pe care Veronica Micle a primit-o ca zestre de la părinții ei dupa căsătorie. A fost cumpărată de părinții ei de la Mănăstirea Neamt. Are doar trei camere,dar sunt bine întreținute si prezinta obiectele din acea perioada.Era o femeie inteligentă,care a si scris poezii. Merita vizitată!
Locații recomandate