/Bihor/Muzeu

Muzeul Ady Endre

Parcul Traian 10, Oradea, România

Muzeul Ady Endre
Muzeu
4.4
175 recenzii
8 comentarii
Indicații de orientare
3W5P+43 Oradea, România
+40 259 412 724
mtariicrisurilor.ro
Semnalează o problemă
Solicită ștergerea locaţiei
Revendică această locație
Share
Luni: Închis
Marți: 10–17
Mirecuri: 10–17
Joi: 10–17
Vineri: 10–17
Sâmbătă: 10–17
Duminică: 10–17
Scrie o recenzie
Iulian Iosep
Iulian Iosep2 ani în urmă
Un muzeu cu o istorie impresionanta! Langa este si un restaurant foarte bun!
Etian Paul
Etian Paul2 ani în urmă
Frumos loc trebuie vazut
Cos Tin Knight (CosTin)
Cos Tin Knight (CosTin)2 ani în urmă
Faimosul scriitor maghiar, considerat a fi unul dintre cei mai importanți poeți ai secolului XX și ai literaturii maghiare în special, are un muzeu dedicat și frumos în Oradea.

În literatura maghiară este primul care rupe legătura cu stilurile vechi, creând un stil modern. Poezia lui este influențată de Baudelaire, Verlaine. Este un poet simbolist. Simboluri des folosite: Dumnezeu, Bani, Léda. Întodeauna scrie simbolurile cu literă mare.

Printre temele sale poetice se regăsesc toate domeniile mai importante ale existenței umane (dragostea, moartea, religia, banii, războiul). Poetul a fost un patriot, un revoluționar și un european exemplar. Volumul Új versek reprezintă o adevărată piatră de hotar în literatura maghiară, marcând nașterea poeziei maghiare moderne. Dar adevăratul succes vine odată cu al patrulea volum, Vér és arany, care îi va aduce și recunoașterea criticilor.

Ady nu a fost cunoscut doar ca poet ci și ca jurnalist. Astfel, o mare parte din poeziile și eseurile sale apar începând cu 1908 în primul număr al revistei literare Nyugat ("Occidentul"), al cărei colaborator va rămâne până la sfârșitul vieții, iar începând cu 1912 va deveni și unul dintre redactorii revistei.

În 1908 este unul dintre fondatorii grupării literare A Holnap ("Ziua de mâine") de la Oradea.
Marian MarianS
Marian MarianS2 ani în urmă
Nu am înțeles ce scrie prin unele locuri din incintă. Ce limbă e aia?
Alina Iacob
Alina Iacob2 ani în urmă
Multe de învățat din viata.. momente de reculegere
Ghiorghita Poliac
Ghiorghita Poliac5 ani în urmă
Atmosfera plăcută, loc primitor.
Andrei
Andrei8 ani în urmă
Micul muzeu din parcul Traian a fost înfiinţat în anul 1957 în fostul local Mülleráj. În faţa muzeului se află statuia lui Ady Endre. Pe acest postament înainte se afla statuia de bronz "Ridicarea în ceruri a Mariei" care, la ora actuală se află în grădina bisericii romano-catolice din Olosig.

Google Static Map Coordonate GPS:
47.05800 N, 21.93523 E
Emma Choisnet
Emma Choisnet9 ani în urmă
Muzeul este primitor, îmi place cum e amenajat pentru a arata ca și o locuința actuală. Când l-am vizitat eu, în sala din curtea interioară era o expoziție de fotografii în natură care promova un artist local care mi-a plăcut foarte mult.
Ghidul a fost o doamna simpatică, care a prezentat istoria lui Ady Endre într-un mod interesant și accesibil, a fost amabilă și atentă la grup.
Obiectele din interior sunt îngrijite și spațiul este curat
Locații recomandate