/Braila/Cinema

Teatrul Maria Filotti

Strada Mihai Eminescu 2, Brăila 810538, România

Teatrul Maria Filotti
Cinema
4.8
858 recenzii
8 comentarii
Indicații de orientare
7XCF+J8 Brăila, România
+40 239 613 930
tmf.ro
Semnalează o problemă
Solicită ștergerea locaţiei
Revendică această locație
Share
Scrie o recenzie
Paul Profir
Paul Profir2 ani în urmă
Locas de cultura Romaneasca cu o traditie de peste 100 de anii !Felicitari actorilot teatrului si oamenilor de arta si cultura din teatru ce ofere Brailenilor o Oaza de cultura prin minunatele spectacole jucate pe scena teatrului Maria Filotii.
Lucian-Gabi Ciutacu
Lucian-Gabi Ciutacu2 ani în urmă
O clădire, o instituție demnă de istoria orașului nostru Brăila.
Ileana Zodi
Ileana Zodi2 ani în urmă
Minunat acest festival de teatru! Mi-au plăcut foarte mult spectacolele pe care le-am văzut. Felicitări organizatorilor si participanților, în special artiștilor de la Fără zahar si Teatrului de Nord de la Satu-Mare.
Mariana Craciun
Mariana Craciun2 ani în urmă
Spectacol de teatru ,excelent !Felicitări pentru punerea în scenă a piesei "Steaua fara nume " de Mihail Sebastian!Interpretare ,decor ,regie ,ambianta locației ,toate la un loc merita din plin ,aplauze !!!
Lavinia Ana
Lavinia Ana4 ani în urmă
Am ocazia să văd multe teatre prin țară dar niciunul nu se compara cu acesta. Este deosebit!!!
أوفيديو بوبيسكو
أوفيديو بوبيسكو2 ani în urmă
Un spectacol drăguț, o construcție impozanta, doamna de la casa de bilete foarte amabila, ii mulțumim pt tot ce a făcut pt noi
Timotei Zisu
Timotei Zisu2 ani în urmă
Am trait un cosmar la spectacolul din 13,02,2022,Un cuplu ciudat. A inghitit fum de tigara tot spectacolul. S-a fumat in cabina de lumini si sunet tot spectacolul. Desi am reclamat ,inca de la inceputul spectacolului , ca se fumeaza s-a fumat pana s-a terminat spectacolul. Noroc cu maca care a fost obigatorie si ,acasa ,mirosea a fum de tigara.
A
A2 ani în urmă
Teatrul "Maria Filotti" din Brăila este o instituţie de prestigiu a teatrului românesc, având o tradiţie de 150 de ani, dintre care 50 de ani de activitate permanentă. Clădirea teatrului a fost construită în jurul anului 1850 şi este azi un monument de arhitectură, aflat pe lista clădirilor care fac parte din patrimoniul cultural naţional.
Prima referire oficială despre o manifestare teatrală la Brăila, o consemnează ziarul local „Mercur" în 1840. Urmează o perioadă bogată în reprezentaţii teatrale susţinute de trupele de teatru ale lui Costache Halepliu, Mihail Pascaly, Fani Tardini, Costache si Iorgu Caragiale, Theodor Theodorini, Alexandru Davilla, Aristizza Romanescu, Matei Millo, Constantin Tănase.
Pe tot parcursul secolului XIX, personalităţi de prestigiu ale artei europene au oferit reprezentaţii publicului brăilean: Adelina Patti, Bianca Bianchini, Sarah Bernhardt, Ernesto Rossi, Şaliapin, George Enescu.
Construit în jurul anului 1850, Hotelul Rally reunea teatru, hotel, club, restaurant, cinematograf, arenă de vară, cofetărie. Teatrul Rally, inaugurat la 11 decembrie 1895, a găzduit prestigioase trupe din ţară şi din străinătate. Aici au debutat Hariclea Darclée în 1881 şi Maria Filotti în 1905. Teatrul Rally va fi cedat de proprietarul său - Dumitru Ionescu, fost primar al Brăilei – Primăriei oraşului prin testamentul datat noiembrie 1910, care încheie cu următoarele cuvinte: „Celor ce se vor folosi de ajutorul ce le las prin acest legat, le recomand din inimă iubire de dreptate şi adevăr şi mai presus aplicaţiunea la muncă neîntreruptă şi cinstită, că numai în aceasta eu am găsit mai multă mulţumire în viaţa mea. Milă către cei nenorociţi şi suferinzi şi dragoste desăvârşită către religie şi neam."
În acest locaş, la 15 aprilie 1949, se înfiinţează Teatrul de Stat Brăila – Galaţi. Primul spectacol prezentat publicului a fost "La Ilie Bun şi Vesel" de Ion Dămian, regia Victor Bumbeşti. Din 1954 teatrul ia denumirea de Teatrul de Stat Brăila, iar în 1969 teatrul primeşte numele actriţei Maria Filotti.
Maria Filotti, una dintre cele mai apreciate actriţe române ale secolului XX, s-a născut la 4 octombrie 1883, în comuna Batogu, judeţul Brăila.
Locații recomandate