/Mures/Scoala

Colegiul Național Alexandru Papiu Ilarian

Strada, Piața Bernády György 12, Târgu Mureș 540072, România

Colegiul Național Alexandru Papiu Ilarian
Scoala
4
46 recenzii
8 comentarii
Indicații de orientare
GHW9+89 Târgu Mureș, România
+40 365 882 831
papiu.ro
Semnalează o problemă
Solicită ștergerea locaţiei
Revendică această locație
Share
Scrie o recenzie
Izsakhár Efraim
Izsakhár Efraim5 ani în urmă
(Tradus de Google) Clădirea a fost construită de primarul György Bernády între 1912 și 1913 în stil Art Nouveau pentru liceul de fete din clasa superioară fondat în 1908. Proiectantul său a fost Sándor Radó, arhitect urban. Fațada sa principală este împărțită de benzi de perete și două coloane independente. Structura planului de etaj Acest formular corespunde tipului de școală de la începutul secolului. În spatele intrării principale se află un foaier ornamentat și o sală ceremonială la primul etaj. Din 1914 până în 1918 a funcționat ca spital militar. Începând cu 5 octombrie 1919, în baza deciziei Consiliului guvernatorilor români din Sibiu, clădirea va fi dată noului fiúliceum în limba română, dar vor funcționa și departamentele fiice de limbă română și maghiară. Inițial I-V. liceu, apoi extins la opt clase până în 1923. Din anul școlar 1921-22, departamentele de fete din România și Ungaria s-au mutat în clădirea Școlii de Comerț, doar fiúliceum-ul a rămas aici. Din 1940 până în 1944, a fost școală de comerț și formare a cadrelor didactice și a găzduit apoi diferite instituții de învățământ.

(Original)
Az épületet Bernády György polgármester építette 1912-1913 között szecessziós stílusban, az 1908-ban alakult felsőtagozatos leánylíceum számára. Tervezője Radó Sándor városi építész volt. Főhomlokzatát falsávok és szabadon álló két oszlop tagolja. Alaprajzi elrendeződése E forma, ami a századforduló iskolatípusának felel meg. A főbejárat mögött díszes előcsarnok és az első emeleten díszterem nyert elhelyezést. 1914-1918 között hadikórházként működött. 1919. október 5-től a nagyszebeni Román Kormányzótanács döntése alapján, az épületet az újonnan alakult román tannyelvű fiúliceum kapja meg, de román és magyar nyelvű leányosztályok is működnek. Kezdetben I-V. osztályos középiskola, majd 1923-ig nyolcosztályossá bővítik. 1921-22-es tanévtől a román és magyar leányosztályok átköltöznek a Felsőkereskedelmi Iskola épületébe, itt csak a fiúliceum maradt. 1940-1944 között Kereskedelmi Iskola és Tanítóképző volt, majd különböző tanügyi intézményeknek adott otthont.
Mihai Mera
Mihai Mera5 ani în urmă
(Tradus de Google) cola 4 lei la chioșc

(Original)
cola 4 lei la chioșc
Alex Fincu
Alex Fincu5 ani în urmă
(Tradus de Google) da

(Original)
Yes
Vasile Marginean
Vasile Marginean6 ani în urmă
O institutie de invatamant cu rezultate foarte bune la examenele de admitere si la Bacalaureat
Adina-Simona Dragomir
Adina-Simona Dragomir6 ani în urmă
Un liceu bun , educație și pregătire bună !
Vladi P
Vladi P6 ani în urmă
(Tradus de Google) Arhitectură frumoasă

(Original)
Nice architecture
Adrian B
Adrian B7 ani în urmă
(Tradus de Google) Școala are numeroase decorațiuni care amintesc de începutul secolului XX. Profesorii sunt stricți și solicitați. Există, de asemenea, un chioșc în interiorul clădirii.

(Original)
The school has numerous decorations reminiscing of the beginning of the 20th century. The teachers are strict and demanding. There is also a kiosk inside the building.
Ugrean raissa
Ugrean raissa2 ani în urmă
m a bagat in depresie
Locații recomandate