/Suceava/Muzeu

Crâșma Șaru Dornei

Aleea Cetății, Suceava 720028, România

Crâșma Șaru Dornei
Muzeu
4.9
7 recenzii
7 comentarii
Indicații de orientare
J7VC+8G Suceava, România
Semnalează o problemă
Solicită ștergerea locaţiei
Revendică această locație
Share
Scrie o recenzie
Iulian D.
Iulian D.4 ani în urmă
Teodor Balan, un cercetător al istoriei localităților dornene, apreciază că acestea datează din anii 1595 – 1600. Printre primele atestări documentare poate fi amintit documentul din 1630 prin care Moise Moghina întărește Mănăstirea Voroneț cu o braniște în Munții Câmpulungului și întâlnim toponimele: Dealul Șarului, Neagra, Ialovița, Muntele Pinului, Colbul, Cotârgași.
În perioada 1774 – 1918 locuitorii din Bucovina devin supuși ai coroanei austriece, în timp ce Șaru Dornei și Neagra Șarului au rămas în continuare sub administrație moldovenească.
La 23 august 1800 slugerul Ion Negrea și vornicul Gheorghe Tăutu primesc însărcinarea să stabilească hotarele moșiei cuprinzând satele de razeși: Dorna Arini, Șaru Dornei si Păltinișul, pe care domnitorul C. Ipsilanti le daruiește fiului său Alexandru Ipsilanti - conducătorul de mai târziu al mișcării eteriste, printr-un hrisov din 6 august 1800. Hotărnicirea s-a făcut la 15 noiembrie 1800 și la 6 ianuarie 1801, fiind aprobată de către Divanul Moldovei.
Pentru amatorii de legendă, Șaru Dornei isi află denumirea în legenda Dornei care spune că Dragoș Vodă , trecând din Maramureș prin Pasul Prislop pe Valea Bistriței Aurii , ar fi poposit la Iacobeni . La o vânătoare pe muntele Oușorul, a rănit o căprioară și în urmărirea ei, a cunoscut-o pe frumoasa Dorina de care s-a îndrăgostit. Revenind după câțiva ani la casuța (vatra) de pe malul apei Dorinei ( Vatra Dornei ), Dragoș află că Dorina este plecată cu turma de oi spre Munții Călimani . Plecând în cautarea ei, Dorina nu îl recunoaște, se ascunde și este ranită de săgeata voievodului care crede că a dat peste o sălbăticiune. Astfel, mergand pe urma șirului Dorinei (Șaru Dornei ), Dragoș ar fi trăit ziua cea mai neagră ( Neagra Șarului ), atunci când și-a ucis iubita.
Corneliu Chirica
Corneliu Chirica4 ani în urmă
(Tradus de Google) Frumos și distractiv

(Original)
Nice and funy
Alexandru Roskovanyi
Alexandru Roskovanyi4 ani în urmă
(Tradus de Google) Bine

(Original)
Ok
Alexandr Lushin
Alexandr Lushin5 ani în urmă
(Tradus de Google) Locul este răcoros. Conținutul tematic al caselor este, în general, superb

(Original)
Место классное. Тематическое содержание домов вообще супер
Romanian Mapper
Romanian Mapper6 ani în urmă
Cand am fost intr-o excursie eu am prezenta aceasta crasma
Robert Ștefan
Robert Ștefan7 ani în urmă
Gheorghe-Silviu Neculai
Gheorghe-Silviu Neculai2 ani în urmă
Locații recomandate