/Constanta/Muzeu

Edificiul Roman cu Mozaic

Piața Ovidiu 12, Constanța 900178, România

Edificiul Roman cu Mozaic
Muzeu
4
169 recenzii
8 comentarii
Indicații de orientare
5MF5+78 Constanța, România
+40 241 614 562
minac.ro
Semnalează o problemă
Solicită ștergerea locaţiei
Revendică această locație
Share
Luni: Închis
Marți: Închis
Mirecuri: 9–19
Joi: 9–19
Vineri: 9–19
Sâmbătă: 9–19
Duminică: 9–19
Scrie o recenzie
Violeta gheorghita
Violeta gheorghita2 ani în urmă
Sau mai bine zis ce a rămas din el, bine ca au venit specialiști sa il evalueze si sa se apuce de restaurarea lui....
Nina Nina
Nina Nina2 ani în urmă
Pentru cei pasionați de istorie si nu numai, merita sa vizitați si acest loc. Face parte din complexul muzeului de istorie de langa. De acolo se cumpără si biletul(25ron vizitare muzeu+edificiul). Se vizitează cladirea si se poate iesi si pe afara. De acolo se vede frumos in port.
Drake Lang
Drake Lang2 ani în urmă
loc interesant care necesită renovare. Aruncați orice sticle sau cutii goale. Very interesting place needs renovation throw away any empty bottles or cans.
Cristian Xadox
Cristian Xadox2 ani în urmă
Din pacate, unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat din Constanta, dupa 1990 s-a degradat total si multe "zone" de vizitat au fost inchise. Cine l-a vizitat inainte de 1989 stie ce zi. La fel ca muzeul de istorie sau cel de marina, in cativa ani, daca nu se renoveaza cu fonduri europene, ca primaria oricum nu este interesata decat de afaceri de unde sa iasa banul repede, aceste locatii vor fi doar amintiri.
Pacat
Constantin Ipsilanti
Constantin Ipsilanti2 ani în urmă
Un loc cu mult potențial, dar extrem de neglijat. Geamuri murdare, lăsate închise pe o caniculă insuportabila. Exponate cu explicații mai antice decât expoziția în sine. Per total, o experiență cu gust amărui.
Prezioso Domenico
Prezioso Domenico2 ani în urmă
Se poate si mai bine...
Ionut Delicostea
Ionut Delicostea2 ani în urmă
Zona cu potential turistic extraordinar, dar lasata in izbeliste, ca de fapt mai toata partea veche a orasului.
Doru Sirbu
Doru Sirbu2 ani în urmă
Edificiul roman cu mozaic din Constanța este un muzeu județean din Constanța, amplasat în Piața Ovidiu nr. 12 și descoperit în timpul lucrărilor întreprinse în anul 1959 în centrul istoric al Constanței. Edificiul, cu aproape 2.000 m pătrați de mozaic, înălțat în secolul al IV-lea e.n., probabil sub domnia împăratului Constantin cel Mare, în locul unor edificii portuare anterioare, a fost reparat în diverse etape până la începutul secolului al VII-lea, când își încheie existența odată cu părăsirea cetății antice Tomis, în urma marilor năvăliri.
Un aspect al edificiului situat pe faleza de vest, deasupra portului modern, edificiul cuprindea trei terase și făcea legătura între nivelul orașului și cel al portului antic. Terasa A reprezintă nivelul de locuire antic. Hala cu paviment de mozaic, de 100m lungime și 20 m lățime, avea o suprafață inițială de 2.000 m pătrați, acoperită probabil, în Antichitate, cu o mare boltă sprijinită de stâlpi, și se află pe terasa B. Din această hală, se mai păstrează o parte din peretele lung, unul dintre pereții laterali și mai ales o porțiune de 850 mp. din paviment, suficient pentru a deduce cum arăta marea construcție portuară. Primul prezintă o ordonanță de arcade deschise înspre mare, fiind acoperit în întregime cu un placaj de marmură albă și policromă. Coloanele arcadelor erau decorate cu frumoase capiteluri decorate cu frunze de acantă și cu figuri zoomorfe sau antropomorfe în centru.
Terasa C constituie nivelul încăperilor-magazii (11 încăperi cu tavan boltit). La același nivel, în continuarea edificiului, se află o serie de încăperi care au servit drept ateliere. Terasa D reprezintă nivelul altor magazii pentru depozitarea mărfurilor, aflate chiar în fața cheiurilor portului antic. Se află în prezent sub nivelul mării. Legătura între terase se făcea printr-o scară cu trepte largi și înalte din calcar.
Amenajările muzeistice adăpostesc colecții de mărfuri și utilaje de pe corăbii, găsite în magaziile edificiului : ancore, lingouri, greutăți, amfore cu vopsele și rășini, statuete, colecții de opaițe, placaje de marmură, mozaic policrom, capete de pilastru. În fostele magazii sunt expuse monumentele epigrafice descoperite în diferite centre din Dobrogea.
Locații recomandate