/Bucuresti/Arhitect

Ordinul Arhitectilor

Strada Pictor Arthur Verona 19, București 030167, România

Ordinul Arhitectilor
Arhitect
4.7
92 recenzii
8 comentarii
Indicații de orientare
C4V2+47 București, România
+40 21 317 2634
oar.archi
Semnalează o problemă
Solicită ștergerea locaţiei
Revendică această locație
Share
Scrie o recenzie
Luciana toma
Luciana toma4 ani în urmă
În dreptul numărului 19 de pe strada Pictor Arthur Verona se află casa în care a locuit arhitectul Ion Mincu (1852-1912), după ce a cumpărat-o de la arhitectul Gaetano Burelli și a renovat-o în 1890. În prezent, Casa Ion Mincu servește drept sediu al Ordinului Arhitecților din România (OAR).

Ion Mincu a locuit în această casă din 1890 până la moartea sa, în 1912, după care a fost locuită de urmașii arhitectului. Întâmplarea a făcut ca, în timpul căutărilor unei case pentru stabilirea sediului OAR, Șerban Sturdza, președintele filiale București a OAR, să o întâlnească pe doamna Peretz, ultima proprietară a casei arhitectului. Doamna Peretz a fost de acord să le vândă casa, acest proces finalizându-se în 2002.

Arhitectura clădirii este caracteristică stilului rezidențelor din Bucureștiul celei de-a doua jumătăți a secolului al XIX-lea. Printre primele exemple de arhitectură neoromânescă sunt regăsite în fațadele clădirii. Membrii OAR au achiziționat proprietatea și au demarat procesul de restaurare în care doreau să aducă interiorul cât mai aproape de varianta gândită de Ion Mincu, încercând să sape cât mai mult sub renovările realizate de urmașii lui Mincu.

Restaurarea a durat mult timp și a fost finalizată în 2012. Echipa care s-a ocupat de restaurarea imobilului a abordat acest proces într-o manieră meticuloasă, fiecare detaliu fiind adus la starea de pe vremea arhitectului Ion Mincu. Au început cu tavanul (numai aceasta parte a durat doi ani), care fusese vopsit alb de vechii locatari, pentru a aduce la lumină valoarea excepțională a casei. Membrii OAR au făcut un apel pentru câteva mâini de ajutor în cadrul etapei de restaurare și, în final, și-au făcut apariția cincizeci de persoane – mulți dintre ei fiind tineri arhitecți, restauratori, dar și alte persoane din alte domenii. Astfel, a luat naștere Școala de voluntari de la Casa Mincu – „centru-pilot de dezvoltare pluridisciplinar, axat pe salvarea monumentelor istorice din România, sub coordonarea OAR şi a Fundaţiei Pro Patrimonio”, conform articolului „Conservare, nu muzeificare – Casa Mincu București” semnat de publicistul Mugur Grosu.

Astăzi, sediul OAR din Casa Ion Mincu este deschis publicului pentru diferite conferințe, ateliere, expoziții, concerte și alte evenimente culturale – unul dintre acestea fiind chiar pe durata Festivalului Street Delivery care are loc anual pe strada Pictor Arthur Verona.
scris de Merg În
Emil Stanescu
Emil Stanescu4 ani în urmă
O clădire de patrimoniu, cu elemente de detalii arhitecturale interesante atât la exterior cât și la interior. Merita să fie vizitată.
In apropiere se află casele în care au locuit scriitorii români Radu Petrescu și Mihail Sadoveanu dar și Victor Stephanescu, primul director al Operei bucurestene.
Sorin gabrea
Sorin gabrea4 ani în urmă
Într-o casă veche, frumos restaurată, functioneaza o instituție de prestigiu a breslei arhitecților. Conferințe, întîlniri, biblioteca, expoziții, dar și examenul pentru dreptul de semnătură.
Iulian Brabete
Iulian Brabete4 ani în urmă
Locatia este greu de gasit .Se afla in spatele unui bar sau cam asa ceva.A trebuit sa intreb lumea pe strada ca sa nimeresc.Atentie daca cautati pe Google sunt 2 birouri.
Diana Cotoros
Diana Cotoros4 ani în urmă
O vizită intr-un loc de poveste.
Elly V
Elly V4 ani în urmă
Un loc superb incarcat de istorie.
Dinu Rasineanu
Dinu Rasineanu5 ani în urmă
O cladire care are poate 200 de ani renovata recent de arhitecți cu simțul răspunderii pt patrimoniul nostru.
Bogdan Igor Tana
Bogdan Igor Tana6 ani în urmă
O locație în care a trăit și lucrat vestitul arhitect ION MINCU unul din corifeii​ arhitecturii românești . Această casă a fost perfect renovată, spun acest lucru deoarece,intrind in curtea si urcind treptele către intrarea perfect conservata ca acum o sută de ani aștepți că în pragul casei să fi întimpinat de însăși vestitul arhitect.De interioare ce să mai vorbim? Rentinerite pină la detaliu grație conducerilor succesive și arhitecților cu har in aceasta meserie ....
Locații recomandate