/Mures/Servicii funerare

Capela Cimitirului Reformat

Strada Crizantemelor 4, Târgu Mureș 540073, România

Capela Cimitirului Reformat
Servicii funerare
5
3 recenzii
3 comentarii
Indicații de orientare
GHV9+WQ Târgu Mureș, România
+40 265 215 875
Semnalează o problemă
Solicită ștergerea locaţiei
Revendică această locație
Share
Luni: 8–20
Marți: 8–20
Mirecuri: 8–20
Joi: 8–20
Vineri: 8–20
Sâmbătă: 8–20
Duminică: 8–20
Scrie o recenzie
Izsakhár Efraim
Izsakhár Efraim5 ani în urmă
(Tradus de Google) Cea mai veche casă funerară din Transilvania se află în Cimitirul Reformat din Târgu Mureș. Clădirea, realizată din stejar fără cuie de fier, a fost construită în 1698 de Judit Vér, văduva lui Mihály Széki Teleki, după cum se poate observa dintr-o inscripție de pe un fascicul. Acesta este singurul fascicul original din clădire care a fost reconstruit de mai multe ori. Cimitirul, mai devreme decât înmormântarea, a fost deschis în 1617, la doar un an după ce Târgu Mureș a primit titlul de oraș regal gratuit. În acest scop, orașul a cumpărat un teren în partea de jos a Somostetului, chiar lângă cimitirul cetățeanului și cronicarului bogat al orașului, Ferenc Nagy Szabó.

Cele două cimitire au fost în cele din urmă deschise împreună. Pietrele funerare ale familiei Nagy Szabó pot fi văzute și astăzi, una dintre pietrele tombale din 1627 poate fi văzută în muzeul cu pietre funerare de lângă casa funerară, aceasta este piatra mormântă a lui Mihály Nagy Szabó, primarul orașului la începutul secolului al XVII-lea. În acest cimitir se odihnesc și primii judecători ai orașului, Tamás Borsos, Farkas Bolyai și János Bolyai sau primarul György Bernády. Printre pietrele de mormânt se numără lucrările sculptorilor Jenő Szervátiusz, Márton Izsák, Béla Kulcsár sau László Hunyadi. Cimitirul care păzește cele 6.800 de morminte este acum mai mic decât originalul, deoarece pe el au fost construite unele dintre clădirile Arhivelor Naționale și ale fostei Securități.

(Original)
A marosvásárhelyi református temetőben található Erdély legrégebbi ravatalozója. A tölgyfából, vasszegek nélkül készült építményt 1698-ban Széki Teleki Mihály özvegye, Vér Judit építtette, amint ez egy gerendán látható feliratból kiderül. Ez az egyetlen eredeti gerenda az épületben, amit többször átépítettek. A temető korábbi, mint a ravatalozó, 1617-ben nyitották, éppen egy évvel azután, hogy Marosvásárhely megkapta a szabad királyi város címet. A város telket vásárolt a Somostető aljában erre a célra, épp a város tehetős polgárának és krónikásának, Nagy Szabó Ferencnek a saját sírkertje mellett.

A két temetőt végül egybenyitották. A Nagy Szabó család síremlékei ma is láthatóak, az egyik, 1627-ből származó sírkő a ravatalozó melletti sírkőmúzeumban tekinthető meg, ez a város 17. század eleji polgármesterének Nagy Szabó Mihálynak a sírköve. Ebben a temetőben nyugszik a város első főbírája, Borsos Tamás, Bolyai Farkas és Bolyai János vagy Bernády György polgármester is. A sírkövek között Szervátiusz Jenő, Izsák Márton, Kulcsár Béla vagy Hunyadi László szobrászok munkái is megtalálhatóak. A 6800 sírt őrző temető ma már az eredetinél kisebb területen fekszik, ugyanis egy részére ráépült az Országos Levéltár és a volt Szekuritáté néhány épülete.
Heni
Heni5 ani în urmă
Csaba
Csaba2 ani în urmă
Locații recomandate