/Alba/Scoala

Colegiului Naţional „Bethlen Gábor”

Strada Bethlen Gábor 1, Aiud 515200, România

Colegiului Naţional „Bethlen Gábor”
Scoala
4.8
27 recenzii
8 comentarii
Indicații de orientare
8P69+73 Aiud, România
+40 258 861 947
bethlengabor.ro
Semnalează o problemă
Solicită ștergerea locaţiei
Revendică această locație
Share
Scrie o recenzie
Vero Petru
Vero Petru4 ani în urmă
Colegiul Național Bethlen Gabor din Aiud se remarcă prin stilul artitectural, frumoasele clădiri întreținute, dar și prin muzeul de Științe ale Naturii.
Francesco Speranza
Francesco Speranza4 ani în urmă
Un loc plin de historie!!!
Anna Deák
Anna Deák4 ani în urmă
(Tradus de Google) Deși procesul de renovare a durat mult timp, merită așteptat. Clădirea era frumoasă, frumos, frumos decorată.

(Original)
Noha a felújítási folyamatok sokáig tartottak, megérte várni. Az épület gyönyörű, szépen, igényesen lett rendbetéve.
Cristina Burja Udrea
Cristina Burja Udrea5 ani în urmă
Un colegiu parca incastrat in timp. Se simte istoricul, vechimea si patina timpului in interior. Sper ca si elevi care ies de pe aceste banci sa fie la fel de organizati si cu un bogat bagaj de cultura si scoala asa cum transmite cladirea pe care tocmai am vizitat-o! Felicitari!
Radoescu Antonela
Radoescu Antonela5 ani în urmă
Păstrează tradiția
Huszár Szilamér
Huszár Szilamér5 ani în urmă
(Tradus de Google) Prima parte a istoriei colegiului este legată de Gyulafehérvár, deoarece în 1622 prințul Gábor Bethlen (1613–1629) a fondat Collegium Academicum în capitala domnească pentru a instrui intelectualii care participă la curte și la administrația domnească. Instituția de învățământ superior cu spirit reformat nu a fost fondată în secret de Bethlen pentru a înlocui celebra Universitate din Heidelberg, care a fost (temporar) abolită în 1622 de către trupele imperiale. Chiar și în anul înființării sale, primul profesor străin, poetul Martin Opitz, a putut începe predarea filologiei clasice, urmat de mai mulți profesori din Imperiu. Instituția a atins cele trei facultăți academice - filologie, filozofie și teologie - în 1629.

Cea mai veche clădire a ansamblului Colegiului, înregistrată și în reprezentări arhivistice, este clădirea curții interioare dreptunghiulare, care a fost făcută dintr-o donație engleză în anii 1720 și 1740 și a fost distrusă în 1849. Clădirea, numită Marele Cămin în izvoare, era situată între aripa de est de astăzi și Castelul Owl. Cu toate acestea, știm că numele Small College și Large College existau deja înainte de finalizarea clădirii, denotând clădiri pe care le cunoaștem astăzi doar din inventare și înregistrări. Potrivit surselor, colegiul se afla deja în XVIII. Avea, de asemenea, mai multe aripi înainte de secolul al XVI-lea, undeva în curtea actuală și pe locul Castelului Owl (apartamentul pentru băieți). Sursa: lexikon.adatbank.ro

(Original)
A kollégium történetének első szakasza Gyulafehérvárhoz kötődik, hiszen 1622-ben Bethlen Gábor fejedelem (1613–1629) a fejedelmi székvárosban alapította meg a Collegium Academicumot az udvari és a fejedelmi adminisztrációban résztvevő értelmiség képzésére. A református szellemiségű felsőoktatási intézményt Bethlen nem titkoltan a császári csapatok által (időszakosan) 1622-ben megszüntetett nevezetes heidelbergi egyetem pótlására alapította. Még az alapítás évében elkezdhette az első külhoni professzor, a költő Martin Opitz a klasszika-filológia oktatását, őt több professzor követte ugyancsak a Birodalomból. A tanintézmény az akadémiai három fakultást – filológia, filozófia és teológia – 1629-ben érte el.

A Kollégium együttesének archív ábrázolásokon is megörökített legkorábbi épülete az a négyszöges, belső udvaros épület, amely az 1720–1740-es években készült angol adományból és 1849-ben pusztult el. A forrásokban nagykollégiumnak nevezett épület a mai keleti szárny és a Bagolyvár között helyezkedett el. Tudjuk azonban, hogy a Kiskollégium és Nagykollégium elnevezések már az épület elkészülése előtt léteztek, olyan épületeket jelölvén, amelyeket ma csupán leltárakból, feljegyzésekből ismerünk. A források szerint a kollégium már a XVIII. század előtt is több épületszárnnyal rendelkezett, valahol a mai udvaron és a Bagolyvár (fiúbentlakás) helyén. Forrás: lexikon.adatbank.ro
Emil-Anton COMSA
Emil-Anton COMSA7 ani în urmă
Colegiul a fost înființat în anul 1622 de principele Gabriel Bethlen la Alba Iulia. În anul 1662 principele Mihai Apafi I i-a mutat sediul la Aiud, unde funcționează în mod neîntrerupt până în prezent.
Szigeti iuliu
Szigeti iuliu2 ani în urmă
(Tradus de Google) Un super dormitor care a fost renovat de minune.

(Original)
Egy szuper kollégium ami csodásan fel lett újítva.
Locații recomandate