/Ialomita/Gradinita

Biserica Fetesti-Dudesti

Strada Plevnei 9, Fetești 925100, România

Biserica Fetesti-Dudesti
Gradinita
4.4
44 recenzii
8 comentarii
Indicații de orientare
9R9M+P7 Fetești, România
+40 727 648 076
Semnalează o problemă
Solicită ștergerea locaţiei
Revendică această locație
Share
Luni: 8–17
Marți: 8–17
Mirecuri: 8–17
Joi: 8–17
Vineri: 8–17
Sâmbătă: 8–17
Duminică: 8–17
Scrie o recenzie
Ciprian Marileanu
Ciprian Marileanu2 ani în urmă
Preoti devotati,cuviosi si care propovaduiesc sfânta scriptura.. Loc de rugaciune si regasire..
Burtoi Lucica
Burtoi Lucica2 ani în urmă
Marian Culea
Marian Culea4 ani în urmă
(Tradus de Google) Vechea mea biserică.

(Original)
My old church.
Cbitea filipache
Cbitea filipache4 ani în urmă
(Tradus de Google) Suoer

(Original)
Suoer
Valentina Vali (Valyy)
Valentina Vali (Valyy)5 ani în urmă
Este o biserica foarte frumoasa!
Cristinel Pirvulescu
Cristinel Pirvulescu6 ani în urmă
Marius Dumitru
Marius Dumitru7 ani în urmă
ISTORICUL BISERICII PAROHIALE FETEȘTI-DUDEȘTI

Hramuri : Sfântul Ierarh Nicolae și Sfântul Mare Mucenic Dimitrie
Protopopiatul: Fetești
Adresă : Str. Plevnei, nr.9, Municipiul Fetești, Județul Ialomița
Pr. Paroh : Alexandru Florin BRATEȘ
Pr.II : Marius Adrian DUMITRU

Biserica Parohiei Fetești-Dudești se află așezată la o distanță de aproximativ 7 km. sud-vest de Gara Fetești.
Parohia a luat ființă în anul 1882, prin unirea parohiei comunei Dudesci cu cea a cătunului Feteștii- Noi-Scutari. Preoții celor două parohii împreună cu Adunarea Parohială au hotărât construirea unei biserici din zid în locul celor două biserici din comună care erau într-o stare avansată de degradare.Noua biserică va purta hramul celor două biserici vechi, respectiv Sfântul Nicolae și Sfântul Mare Mucenic Dimitrie.
În anul 1884, la 15 iunie s-a pus temelia actualei biserici, iar lucrările de zidărie și de pictură au fost terminate în ziua de Sfântul Dimitrie în 1889, fiind sfințită la 30 ianuarie 1890 . Aceste lucrări au fost conduse de către cei doi preoți ai parohiei, Pr. David Ioniță și Pr. Dimitrie Vasilescu, ajutați de o Epitropie alcătuită din primarul comunei Dudesci, directorul școlii și alți credincioși .
Lucrările de zidărie au fost executate cu materialele proprii de către Comisia de Drumuri și Poduri Fetești condusă de inginer Anghel Saligny. Catapeteasma și strănile au fost lucrate din lemn de brad de meșterii din comună, iar lucările de pictură au fost executate în stil realist de pictorul Mihail Dragomirescu din București în anul 1889.
Între anii 1890-1927, în vremea preotului Gheorghe Comana s-au executat lucrări de întreținere și mici reparații. În 1930 biserica a fost reacoperită în întregime cu tablă galvanizată. În urma cutrmurului din 10 noiembrie 1940, biserica a suferit grele stricăciuni la cele trei turle, la zidărie și la pictură. Până în anul 1973, din cauza celui de-al doilea război mondial, a secetei din 1947 și a instaurării regimului comunist nu s-au mai putut face reparații majore întregii biserici .
În 1973, în vremea preoților Sandu Constantin și Vasile Dumitru s-au început lucrările de renovare, terminate în 1976. Acestea au constat în reconstruirea celor trei turle, a cafasului, consolidarea zidurilor și construirea unei noi clopotnițe. În anul 1987 s-a construit un gard de beton in jurul bisericii, s-a retencuit exteriorul bisericii și s-a restaurat pictura interioară de către pictorul Ristea Nicolae .
Descrierea :
Sfântul locaș de cult este construit sub forma unei nave, cu lungimea de 27 de metri și lățimea de 7,2 metri . Dispune de o temelie din piatră, zidurile sunt de cărămidă și este acoperită cu tablă galvanizată. Posedă trei turle, două în față deasupra cafasului și una deasupra naosului, fiecare având câte o cruce de fier în vârf.
Pridvorul este închis, drepunghiular, cu geamuri laterale și este acoperit cu tablă, având deasupra o cruce. Pronaosul este de asemenea dreptunghiular, acoperit cu o calotă sferică, iar deasupra cafasului se află cele două turle mai mici. Naosul este de formă pătrată , având abside laterale și susținând turla centrală.Altarul este despărțit de restul bisericii printr-o catapeteasmă din lemn de brad .
Daniela Gherasimescu
Daniela Gherasimescu2 ani în urmă
Biserica din copilarie ,slujba frumoasa,preot bun
Locații recomandate