/Neamt/Biblioteca

Biblioteca Pr. Prof. Dr. Petru Tocănel

Strada Ștefan cel Mare nr. 268/B, Roman, România

Biblioteca Pr. Prof. Dr. Petru Tocănel
Biblioteca
5
3 recenzii
3 comentarii
Indicații de orientare
WWWC+G8 Roman, România
+40 760 981 529
bibliotecapetrutocanel.ro
Semnalează o problemă
Solicită ștergerea locaţiei
Revendică această locație
Share
Luni: 9–18
Marți: 9–18
Mirecuri: 9–18
Joi: 9–18
Vineri: 9–18
Sâmbătă: Închis
Duminică: Închis
Scrie o recenzie
Răzvan
Răzvan2 ani în urmă
Ray Toms
Ray Toms4 ani în urmă
„Biblioteca „Pr. Prof. Dr. Petru Tocănel” din cadrul Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din municipiul Roman deţine un volum de carte de aproximativ 56.000 de volume. Stocul majoritar de volume este centrat asupra tematicilor de ordin spiritual, teologic şi filosofic, însă, pe lângă acestea, biblioteca dispune şi de un fond important de carte care se referă la alte tematici precum drept, istorie, artă, literatură etc. Circa 80% din cărţi sunt în limbile italiană şi franceză, un 6% în limba latină, 10% în limba română, iar restul de 4% în alte limbi.
Fondul de carte veche și rară de care dispune cuprinde cărți din următoarele perioade:
20 de volume din perioada 1500-1600;
150 de volume din perioada 1600-1700;
320 de volume din perioada 1700-1830 ;
peste 1500 de volume din perioada 1830-1900, restul fiind după această dată. Unele dintre aceste cărți sunt ediții princeps, iar altele poartă însemnări, dedicații sau autograful autorului sau al donatorului.

Scurt Istoric:

Existența bibliotecii „Pr. Prof. Dr. Petru Tocănel” e legată de istoria Provinciei „Sfântul Iosif” din România, a Fraților Minori Conventuali. O dată cu suprimarea Ordinelor religioase din România, prin Decretul-Lege nr. 176 din 3 august 1948, casele de formare ale Ordinului Franciscan Conventual au fost naționalizate, bibliotecile au fost în parte confiscate, multe cărți, în special din biblioteca din Hălăucești, fiind arse sau, cele care au scăpat de distrugere, au ajuns la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași. După căderea regimului ceaușist,
a fost înființat Institutului Teologic Franciscan din Roman, în cadrul acestuia fiind creată și o bibliotecă ce va lua numele „Pr. Dr. Petru Tocănel”, cel care a donat instituției nou fondate circa 40000 de volume. La acest fond de carte s-au adăugat noi donații ale fraților minori conventuali, ale diferiților binefăcători și achizițiile proprii necesare unei optime desfășurări a activităților academice specifice formării filosofice și teologice.” (bibliotecapetrutocanel.ro)
Leonard
Leonard4 ani în urmă
Biblioteca se află în cadrul Institutului Teologic Franciscan și deține o colecție impresionantă de cărți din diferite domenii, mai ales filosofie și teologie, precum și cărți rare.
Locații recomandate