/Salaj/Arhitect

Cetatea Corbului

Stana, România

Cetatea Corbului
Arhitect
4.3
55 recenzii
8 comentarii
Indicații de orientare
V49V+VH Stana, România
Semnalează o problemă
Solicită ștergerea locaţiei
Revendică această locație
Share
Scrie o recenzie
Elys_28
Elys_282 ani în urmă
Este un mic indicator ... Am ajuns ..dar din pacate nu am gasit nimic.Am găsit scuza primăriei... ca a nins și ar fi ruinele ascunse sub zăpada,dar in realitate nu există nimic și indolenta comunității nu are scuze reale.Pacat!
Vasile Grigoras
Vasile Grigoras2 ani în urmă
Am făcut această drumeție pe bicicletă, din Florești. Tur- am mers pe E 60, înainte de Izvorul Crișului, dreapta spre Nadășu, Un indicator arată drumul spre cetate, drum de țară, ideal pentru bicicletă sau pe jos, apoi am mers spre Stana tot off road, asfalt până la Șaula iar apoi, pe E 60 - retur.
Mady Miron
Mady Miron2 ani în urmă
Drumul se face pe jos-cel putin ultimul kilometru inainte de a ajunge la locatie. Este o proprietate privata. De la drumul comunal pana la locatie sunt in jur de 2 km insa o parte se poate parcurge cu masina, daca este pregatita pentru drum de tara, drum care urca si drum cu pietre. Daca ploua nu recomand sa se mearga cu masina.
Daniel Pop
Daniel Pop2 ani în urmă
Afișați un program, un număr de telefon al celui care se ocupă cu administrația locației, căutați să oferiți mai multe detalii despre cetate.
Robert
Robert2 ani în urmă
Se afla la doar câteva minute de statia de train Stana. A fost casa personală a lui Jos Janos. Construcția a fost început în anul 1910 iar în '25 a fost extinsă. Casa a fost vizitată de Dsida Jenő și de către Moricz Zsigmond. Pe timpul celui de al doilea război mondial a fost devastat, proprietarul nu sa mai întors, deși a murit în anul '77.
Emil-Anton COMSA
Emil-Anton COMSA6 ani în urmă
În 1883 se năștea la Timișoara Kós Károly, unul dintre cei mai importanți arhitecți de origine maghiară. A studiat mai întâi ingineria, la Budapesta, apoi, în 1904, s-a transferat la arhitectură, pe care a absolvit-o în 1907. Pe lângă îndelungata sa carieră de arhitect, pe care a practicat-o până în anii ’60 ai secolului trecut (a trăit 93 de ani, până în 1977), Kós Károly a și publicat multe cărți (majoritatea pe tema arhitecturii) și a fost implicat și în politică, fiind chiar membru al Parlamentului României, între 1946 și 1948.

Între clădirile care-i poartă semnătura se numără pavilioanele Grădinii Zoologice din Budapesta, o școală și o grădiniță – tot în Budapesta, Muzeul Național Secuiesc din Sfântu Gheorghe (despre o secțiune externă a acestuia am scris aici) sau Biserica Calvină de pe str. Moților, din Cluj-Napoca.
În 1914, din cauza războiului, Kós Károly s-a mutat la Stana, în județul Sălaj. Aici a construit, în 1913, o casă unică, ce poartă numele Várjuvár – Cetatea Ciorii.
Dan Tivadar
Dan Tivadar2 ani în urmă
Este la 10 minute de halta Stana, cu masina am inteles ca e nevoie de un 4x4 prin satul Stana dau offroader prin Nadas. Ca si arhitectura e de poveste, din pacate e cam lasata in paragina.
Ioan Pan
Ioan Pan2 ani în urmă
[EN]
A place with a special romantic and remote atmosphere. The architecture is unique, surrounded by oak trees and peaceful forest. It is difficult to approach by car. As I know it can't be visited.
~
[RO]
Un loc cu o atmosferă romantică aparte și izolată. Arhitectura este unică, înconjurată de stejari și pădure liniștită. Este dificil de ajuns cu mașina. Din cate știu, nu poate fi vizitata.
Locații recomandate