/Iasi/Arhitect

Biserica Sfântul Spiridon

Bulevardul Independenței nr. 1, Iași 700111, România

Biserica Sfântul Spiridon
Arhitect
4.7
73 recenzii
8 comentarii
Indicații de orientare
5H9M+73 Iași, România
+40 744 965 588
biserici.org
Semnalează o problemă
Solicită ștergerea locaţiei
Revendică această locație
Share
Luni: 00–24
Marți: 00–24
Mirecuri: 00–24
Joi: 00–24
Vineri: 00–24
Sâmbătă: 00–24
Duminică: 00–24
Scrie o recenzie
Luminita Danis
Luminita Danis2 ani în urmă
Am intrat in Biserica cu mare sfiala si dragoste si m-am inchinat la Icoane cu mare evlavie. Ori de cate ori trec prin zona nu uit sa intru aici sa ma rog Sfantului care isi toceste papucii venind in ajutorul nostru, al pacatosilor. Slava Tie, Dumnezeu nostru, Slava Tie si Sfantului Spiridon, facatorul de minuni!
Basarab Neagoe
Basarab Neagoe2 ani în urmă
Doamne ajuta tuturor romanilor!
Denita Stefanescu
Denita Stefanescu3 ani în urmă
Minunat, cu multă evlavie m-am închinat la Icoana Făcătoare de Minuni a Sfântu Spiridon! 🙏
Puiu Catargiu
Puiu Catargiu3 ani în urmă
Lăcaș de cult în incinta Spitalului Sfântul Spiridon Iași funcțional cu slujbe frumoase !
Kiwistefanss
Kiwistefanss4 ani în urmă
O dovada din istorie, imbinata cu spiritualitate in curtea spitalului cu acelasi nume.
MihaelaIulia S
MihaelaIulia S4 ani în urmă
Un loc potrivit pentru suflet cu preoți deosebiți, oameni buni și un cor deosebit
Alexandru Losonczy
Alexandru Losonczy5 ani în urmă
Prima biserica inaltata pe acest loc a fost ctitoria camarasului Stefan Bosie, de la 1752. Apoi, pe la 1756-1758, Constantin Cehan Racovita a refacut biserica, infiintand manastirea si spitalul de aici. Hrisoavele acestui domn si cele ale lui Ioan Teodor Calimachi arata ca manastirea era pusa sub epitropia si purtarea de grija a breslei negutatorilor din Iasi, care contribuisera si la refacerea bisericii. Patriarhul Samoil de Constantinopol, printr-un decret din 1763, a ridicat manastirea la rangul de stavropighie, adica manastire de sine statatoare, cu drept de a avea egumen-arhiereu.
La 14 octombrie 1802, un mare cutremur “a crapat si a vatamat tare biserica Sf. Spiridon”, fapt pentru care ea a trebuit sa fie demolata si refacuta din nou, pana la 1807. Noua constructie, consolidata in vremea lui Mihail Sturza, este un reper in arhitectura moldoveneasca a epocii, fiind o realizare remarcabila a clasicismului de inspiratie ruseasca. Marea noutate consta, in primul rand, in tratarea unitara a interiorului bisericii, renuntandu-se la impartirea traditionala in naos, pronaos si pridvor. Catapeteasma pastreaza si astazi cateva remarcabile icoane realizate de Eustatie Altini, care si-a gasit si odihna de veci in acest locas. Se mai pastreaza aici o veche icoana din 1704 a Sf. Spiridon.
Dintre pietrele mormintelor domnesti pastrate in biserica cea mai frumoasa este cea a lui Grigore III Ghica, decapitat in 1777 de catre turci pentru ca a portestat la cedarea nordului Moldovei (Bucovina) , catre austrieci. Peo piatra alaturata intalnim urmatoarea inscriptie: “Victima, vai! a medicilor, odihneste acum sub aceasta piatra Scarlat, fiul lui Grigore Ghica”. Alte morminte apartin unor membri din familiile domnesti Calimachi si Mavrocordat.
In anul 1786 s-a construit turnul clopotnita de deasupra portii de intrare in incinta, fiind rezidit la 1807. In 1862 s-a modificat acoperisul vechi, facandu-se unul nou, sub forma culionului de papura pe care il poarta pe cap Sf. Spiridon, in toate reprezentarile de pe icoane.
Ioan vitcu
Ioan vitcu5 ani în urmă
Bine organizat, un sprijin duhovnicesc si pentru bolnavii din spital. Păcat că nu este renovată. Cunoscută ca fiind "ORNICUL CU TREI CADRANE DE LA SFÂNTUL SPIRIDON. Topârceanu.
Locații recomandate