/Mehedinti/Spital

Biserica Grecescu

Strada Decebal 2, Drobeta-Turnu Severin, România

Biserica Grecescu
Spital
4.7
81 recenzii
8 comentarii
Indicații de orientare
JJFW+92 Drobeta-Turnu Severin, România
+40 722 475 092
bisericagrecescu.wordpress.com
Semnalează o problemă
Solicită ștergerea locaţiei
Revendică această locație
Share
Scrie o recenzie
Ofelia Hobincu
Ofelia Hobincu4 ani în urmă
Inestimabil monument de artă, pictat de Gheorghe Tattarescu.
Dan Gioarsa
Dan Gioarsa4 ani în urmă
Este o biserică reprezentativă pentru Severin, pentru că pictura interioara este semnată de Gh. Tatarăscu!
Dan Lascu
Dan Lascu5 ani în urmă
Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” este o ctitorie a familiei de boieri Ioan și Ioana Grecescu, care au ridicat și spitalul din apropiere. Lucrarea a fost începută pe 10 mai 1868 și, la realizarea proiectului, regele Carol I a angajat arhitectul Capitalei, urmând ca biserica să se ridice după stilul celei domnești de la Curtea de Argeș.
Valoarea și frumusețea acestui locaș religios sunt date și de pictura interioară, în stil neoclasic, creație a lui Gheorghe Tătărescu (1872). Lucrarea a fost făcută pe cheltuiala lui Gheorghe Poenaru (1000 de galbeni imperiali austrieci), când ctitorii nu mai erau în viată. Biserica a fost sfințită în 1875, iar în 1884 a devenit catedrală ortodoxă a orașului Turnu Severin (vechea catedrală, biserica Maioreasa, fiind în ruină).
Cu râvnă și pricepere s-au aplecat asupra acestei opere de artă religioasă doi profesori de desen din Turnu Severin, spălând pictura (în 1898 Alexandru Răsmeriță iar în 1908 Theodor Zarnea). Acoperișul bisericii a fost făcut inițial din tablă de aramă dar a fost confiscat de armata germană în 1917. Cel de azi datează din 1920.
Marcel Franc
Marcel Franc5 ani în urmă
Un lăcaș bisericesc cu tradiție în Severin. Am asistat de curând la un botez și a fost foarte frumos. O atmosferă tihnită cu tainele bisericești minunat îndrumate de Sfinții Preoți. De admirat cum reușeșc să păstreze și să întrețină Sfânta Biserică. De neuitat. De revenit...
Nicolae Cucă
Nicolae Cucă6 ani în urmă
O biserica cum putine sunt in acest oras ! Este incarcata de istorie ! Intrati si aflati cum ,, au trecut vremurile ,, peste ea !
Alexandru Calagiu
Alexandru Calagiu2 ani în urmă
O biserica cu tradiții vechi care se păstrează și în zilele noastre.Felicitari preotilor care slujesc în acest locaș sfânt.
Gheorghe Lăcătușu
Gheorghe Lăcătușu2 ani în urmă
Foarte frumoasă
Cos Tin Knight (CosTin)
Cos Tin Knight (CosTin)2 ani în urmă
O clădire deosebită si unică, inclusă în circuitul turistic al orașului.
Locații recomandate