/Mures/Scoala

Biserica de piatră

Strada Mitropolit Andrei Şaguna 9, Târgu Mureș 540090, România

Biserica de piatră
Scoala
4.4
65 recenzii
8 comentarii
Indicații de orientare
HH29+7F Târgu Mureș, România
biserici.org
Semnalează o problemă
Solicită ștergerea locaţiei
Revendică această locație
Share
Scrie o recenzie
Iulian Cioca
Iulian Cioca4 ani în urmă
Minunata! Iconostas cu pictura copie după cea de la biserica pictata de pr Arsenie Boca !
Mar Imar
Mar Imar4 ani în urmă
Loc deosebit, in cimitirul alaturat isi dorm somnul de veci multe personaje importante pentru istoria locului
Cata POP
Cata POP4 ani în urmă
O biserica frumoasa , veche, cu traditie.
Simona B
Simona B5 ani în urmă
Lăcaş al sufletului, frumos pictat cu motive bisericeşti, iar mirosul de tãmâie completează magia locului
Felicia Dulau
Felicia Dulau5 ani în urmă
și covorul. Slujitorii de omenie!
OVi
OVi6 ani în urmă
Concepută după principiile decorative ale artei baroce, biserica cu hramul ,,Învierea Domnului”, cunoscută și sub numele de ,,Biserica Bob”, după numele ctitorului lăcașului, episcopul Ioan Bob, este situată în Târgu Mureș pe strada Mitropolit Andrei Şaguna numărul 9, fiind prima biserică greco-catolică ridicată aici.
Lăcașul sfânt, iniţial construit din lemn, a fost înălţat în anul 1750, de credincioșii greco–catolici, cu acordul împărătesei Maria Tereza. Trei decenii, mai târziu biserica a ars din temelii, fiind astfel necesară reconstrucţia sa, lucru realizat între anii 1792–1794, când a primit și numele de ,,Biserica de piatră”. Lăcașul a fost folositla început de către oricine dorea să facă asta, în acea vreme neexistând diferenţieri între greco-catolici și ortodocși, însă odată cu înfiinţarea unui protopopiat greco-catolic la Târgu-Mureş, ortodocşilor li se interzice să mai intre în biserica nou construită.

Interferența stilurilor arhitecturale vestice cu cele specifice cultelor din est

În dorinţa de a respecta intactă formula spaţială tradiţională, arhitectul optează pentru o formă simplă, realizând un naos și un altar, asemănătoare bisericilor de lemn. Cu o lungime de 12,6 metri și cu o lăţime de 9,2 metri, naosul cuprinde un spaţiu nedivizat, care spre est, se leagă de absida semicirculară, cu raza de 4,4 metri, iar spre vest comunică cu unica încăpere ce succede intrarea. Naosul este precedat de un spaţiu boltit cu calote boeme.

Nava are patru ferestre mari, aranjate simetric câte două, iar altarul are două ferestre cu penetraţii în semicalotă, ancadramentele ferestrelor având deschidere semicirculară, având rolul unor elemente decorative deosebite, toate acestea fiind marcate printr-o tencuială mai deschisă la culoare.

Turnul are o plastică arhitecturală mai specială, având forma pătrată pe latura vestică, iar din locul unde zidăria se termină printr-o cornișă viguroasă, cu multe profile, turnul continuă cu un coif din tablă, de formă barocă. Pe piramida trunchiată se află bulbul mare, de secţiune octogonală, cu suprafeţe înguste și arcuite lin până la turnul lanternă, care are imitaţii de jaluzele. De aici se ridică un bulb mai mic, aproape sferic, care se termină cu săgeata cu sferă și cruce în vârf.

Faţadele respectă principiile decorative ale stilului baroc, fiind împărţite în panouri de desenele ce pornesc de la soclu și unite sub cornișă cu un bandou continuu. Deasupra intrării se află o placă decorată cu un scut ce înfăţișează stema orașului, deasupra având și o coroană, totul fiind încadrat de o ghirlandă.

Acoperișul are o cornișă alcatuită din profile simple modulate. Învelitoarea navei cade în pante repezi, iar deasupra absidei formează șase triunghiuri arcuite în jos până la capătul coamei.

Biserică de referinţă pentru orașul Târgu Mureș

După al Doilea Război Mondial, în anul 1948, autorităţile comuniste au instalat în Biserica de piatră o parohie ortodoxă, ocazie cu care mobilierul a fost schimbat, păstrându-se însă icoanele vechi, dintre acestea făcând parte un grup de icoane care o înfăţișează pe Maica Domnului cu Pruncul, Iisus Pantrocatror, Evanghelistul Ioan, Sfântul Ştefan și Învierea, care datează de la sfârșitul secolului XVIII.

Interiorul bisericii sugerează o atmosferă plină de taină, specifică cultelor din est, cu toate că stilul baroc în care au fost construite turnul și naosul bisericii, este o expresie a arhitecturii vestice.

Biserica de piatră este o biserică de referinţă în orașul Târgu Mureș, având și cel mai important cimitir ortodox , fiind un obiectiv turistic foarte vizitat.
Izsakhár Efraim
Izsakhár Efraim6 ani în urmă
Fosta biserică greco-catolică poartă amprenta arhitecturii baroce, cu calote boeme ce se sprijină pe arce dublouri pe imposte, bogat profilate, exteriorul fiind mai sobru cu excepţia turnului ce se termină cu un coif din tablă şi forme de bulb. O placă situată deasupra intrării arată ctitorul:
Ioan
Ioan7 ani în urmă
Unul din obiectivele cele mai cunoscute din oraș.
Locații recomandate