/Valcea/Optica

Drum cu Șmen

DJ109F, 437070, România

Drum cu Șmen
Optica
4.9
13 recenzii
8 comentarii
Indicații de orientare
PW6C+Q9 Budești, România
Semnalează o problemă
Solicită ștergerea locaţiei
Revendică această locație
Share
Luni: 00–24
Marți: 00–24
Mirecuri: 00–24
Joi: 00–24
Vineri: 00–24
Sâmbătă: 00–24
Duminică: 00–24
Scrie o recenzie
S A
S A2 ani în urmă
Nu este ilizie optică, am măsurat diferența de altitudine cu GPS-ul între bază și vârful dealului. Nu vă lasati păcăliți de măsurătoarea cu nivela: bula de aer este și ea influențată de aceeași gravitație modificată care trage sticlele cu apă și masinile la deal, deci o ia razna și nu constituie o proba obiectivă.

Chiar și oamenii simt ciudățenia locului. În primul moment când am coborât din mașină m-am dezechilibrat, căci este o diferență între ceea ce percepe ochiul și ceea ce percepe urechea internă. Dacă veți sta mai mult în acel loc (15-20 min.) veți simți o apăsare destul de dureroasă în ceafă, cefalee, o ușoară dezorientare, chiar amețeală și "stele verzi". Există o presiune gravitațională locală care se suprapune gravitației generale și pe care sistemul neuro-muscular o percepe neplăcut.

Acum mulți ani susura un fir de apă de pe colina laterală spre șosea, cădea cam de la 1,5 m înălțime și se vedea cum curge pieziș spre deal, nu era vertical. De asemenea, plopii de pe marginea drumului sunt ușor frânți pe la jumătate, semn că de la înălțimea respectivă nu se mai simte forța respectivă și copacii și-au corectat direcția de creștere după câmpul gravitațional normal.
SC FarZat
SC FarZat2 ani în urmă
Este adevarat nu am explicatie dar este adevarat
Florin Turea
Florin Turea2 ani în urmă
E pe bune, doar ca nu e bine plasata pe harta, am intrebat la o pensiune din zona si domnul mi-a indicat destul de bine,

cu aproximativ un km spre Cavnic.

Bolobocul iti spune ca e o iluzie optica, acelasi camp magnetic il fenteaza. Dar am reusit sa plec de jos pana aproape de buza dealului fara sa porneasca motorul (am stat stop), cu ochiul liber am realizat ca am urcat in inaltime cativa metri.

Aveti grija unde opriti si semnalizati pe avarii sa nu ii incurcati pe ceilalti participanti la trafic. Daca se opresc sa iti ofere ajutorul, multumitile si recomandatile sa opreasa masina in puntul mort fara sa franeze. Cel care a oprit intrebandu-ma daca am nevoie de ajutor a fost placut impresionat
Lili Botezatu
Lili Botezatu2 ani în urmă
Este real am incercat cu 2 l apă. Dar....d nl Primar....puneti indicator...ca ciobanul care ne a arătat locul nu i acolo mereu si vin din toata țara
Nicolae cristian
Nicolae cristian2 ani în urmă
Microlab71
Microlab712 ani în urmă
O iluzie optica foarte reusita. Daca masurati cu nivela, (bolobocul) veti observa ca panta are inclinatie dispre Cavnic catre Budesti pe toata portiunea, doar ca in Zona cu Smen inclinatia este mai mica (dar tot in cadere catre Budesti este) da impresia ca este o urcare si apoi iarasi o coborare. In realitate urcare nu exista acolo decat o coborare mai putin abrupta. Merita vizitata zona. Chiar pare sa fie ceva neobisnuit, dar nu este. Cu adevarat ochiul este inselat cu mare succes.
Mihail Bratu
Mihail Bratu2 ani în urmă
Locul acela despre care se spune ca masinile urcă singure la deal. De fapt este o iluzie optica dar e foarte credibila.
Dorin Lazar
Dorin Lazar2 ani în urmă
de vazut
Locații recomandate