/Salaj/Muzeu

Casa Memorială „Iuliu Maniu”

Strada Principală Nr. 3, Bădăcin 457266, România

Casa Memorială „Iuliu Maniu”
Muzeu
4.7
65 recenzii
8 comentarii
Indicații de orientare
7R2Q+XM Bădăcin, România
+40 765 276 302
Semnalează o problemă
Solicită ștergerea locaţiei
Revendică această locație
Share
Scrie o recenzie
Raluca Lazarovici
Raluca Lazarovici2 ani în urmă
Un mic paradis de istorie autentică, care umple inima vizitatorului de veritabil patriotism. Un must-see pentru români!
Dan Bront
Dan Bront2 ani în urmă
F frumos conservata! Din păcate nu am putut întra!
Gabi Glodeanu
Gabi Glodeanu2 ani în urmă
O Vizită plăcută la casa marelui om politic Iuliu Maniu, ghidul nostru...preotul care s a ocupat de renovarea și restaurarea casei a fost deosebit și ne a informat corect despre marele om politic cât și despre restaurare dar și de piedicile puse de autoritățile locale.
Bala dumitru
Bala dumitru2 ani în urmă
O intalnire memorabila ,cu istoria unui OM,pusa la dispozitia unor vizitatori ,de catre un adevarat si pasionat cautator de ADEVAR .Daca vreodata ai drum prin Simleul Silvaniei nu rata sansa unei intalniri cu un crampei din adevarul despre martirii nostri,adevar ascuns si mistificat zeci de ani... Rupe 1-2 ore din timpul tau si viziteaza acest loc din Badacin !
Gavrilescu Nicolae
Gavrilescu Nicolae2 ani în urmă
Am vizitat o pe dinafară nu am apucat sa intram în clădire dar la anul sper sa ne facem timp...
Maria Maria
Maria Maria3 ani în urmă
Suflet, emoții, istorie și multă muncă
Marius Andrei
Marius Andrei5 ani în urmă
Corneliu Coposu scria în anul 1938 că “față de Iuliu Maniu nu există oameni indiferenți. Dragostea și dușmănia, raportate la persoana lui, nu cunosc gradații: ating extremul de limită al pasiunilor omenești“.

Nepăsarea administrației locale și centrale față de situația dificilă în care se află conacul dovedesc că Iuliu Maniu continuă să fie un adversar incomod și astăzi, iar Casa Memorială Iuliu Maniu un ghimpe în ochiul celor care conduc destinele comunei Pericei și județului Sălaj.

Maniu reprezintă o continuă amenințare: cât timp va exista un punct de reper palpabil, moștenirea politică a lui Iuliu Maniu va continua să cizeleze caractere și să creeze lideri care să ducă mai departe principiile promovate de Sfinxul de la Bădăcin, principii pe care nu le-a abandonat niciodată și pentru care a fost închis, schingiuit și ucis în penitenciarul de exterminare din Sighet.
Nicu farcas
Nicu farcas6 ani în urmă
Clădirea a fost ridicată în anul 1865 de către Ioan Maniu, fost jurist român transilvănean, tatăl lui Iuliu Maniu și de Clara Maniu (președinta Reuniunii Femeilor Române Sălăjene), mama acestuia. Opozant al regimului Antonescu apoi a instalării guvernului Groza de la 6 martie 1945, Iuliu Maniu a obținut, alături de PNȚ, o victorie zdrobitoare în alegerile din 19 noiembrie 1946, rezultate eliminate însă printr-un fals de comuniști. Un an mai târziu, printr-un alt fals (Înscenarea de la Tămădău), autoritățile comuniste oferă mai multor fruntași ai PNȚ-ului ocazia de a fugi în străinătate. În ziua plecării (14 iulie 1947) de pe aerodromul de la Tămădău, comuniștii îi arestează pe ”fugari”, iar Iuliu Maniu, printr-o sentință definitivă este condamnat la închisoare pe viață. În primă fază este trimis la penitenciarul din Galați, apoi, în august 1951 este transferat la Sighet, acolo unde, la 5 februarie 1953, se stinge din viață.
Locații recomandate