/Olt/Muzeu

Muzeul Romanațiului

Strada Iancu Jianu, Caracal 235200, România

Muzeul Romanațiului
Muzeu
4
70 recenzii
8 comentarii
Indicații de orientare
485X+R4 Caracal, România
cniptcaracal.ro
Semnalează o problemă
Solicită ștergerea locaţiei
Revendică această locație
Share
Scrie o recenzie
ILIE Mateias
ILIE Mateias2 ani în urmă
Vă invit să vizitați Muzeul Romanați! Oameni care iubesc si se străduiesc ca Muzeul Romanați să ne fie mărturie cu documente și obiecte antice și contemporane! Dr Director Popovici Sabin și toți colaboratorii sunt oameni minunați!
Eugen B
Eugen B4 ani în urmă
Obiectiv cultural unde sunt exponate deosebit de importante privind continuitatea vieții pe meleagurile Romanatene. Acestea sunt marturii ale civilizației pe aceste meleaguri! Este însă o nota negativa faptul ca locația nu oferă un spațiu expozitional suficient!
Marius Anghel
Marius Anghel4 ani în urmă
un muzeu nu însămânțează vânt, l-aș dori Muzeul Caracalului, al jderilor , al spiritului de caracalean, unde Tudor Vladimirescu și-a rupt căruțele cu cei cei ce-au înțeles cu adevărat sensul revoluționar.
Melania Chesnoiu
Melania Chesnoiu4 ani în urmă
Un muzeu destul de frumos pt un oras asa de mic.
Nico Florin
Nico Florin4 ani în urmă
Exponatele sunt interesante , plus ultima dată când am fost s-a organizat un concurs cu doi câștigători primind ca premii 100 de lei
Jurubita Mariana
Jurubita Mariana5 ani în urmă
Monument de arhitectura din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, fosta casă de locuit a nepotului lui Iancu Jianu, Iancu Dobruneanu, clădirea străjuita de coloane cu capiteluri compozite si frontoane neoclasice bogat decorate, a avut inițial trei colecții care ulterior s-au îmbogățit cu obiecte valoroase din cercetările arheologice de la Slăveni, Romula, Fărcașele sau din donații si achiziții.
Expoziția permanentă este organizata in opt sali, colecțiile arheologice cuprinzând topoare de mana - cultura de prund, figurine si vase din neolitic - cultura Vadastra, unelte de silex, măsuțe de cult din neoliticul timpuriu - cultura Cârcea - Grădinile, vase si obiecte hallstattiene si La Teme, ceramica,opaițe,geme,fibule,inscripții, statuete si monede din epoca romana care indica o locuire străveche a zonei - Romula si Hotarani.
Documente si cărți vechi, dovezi ale ocupațiilor legate de agricultura, meșteșuguri si comerț evoca istoria așezării încă de la 1538.
Vasele din ceramica, cerceii, brațările, paftalele, dar si tezaurul de monede medievale descoperite la Vlădita ilustreaza perioada medievală in zona.
Figura lui Iancu Jianu, dar si frământările sociale din secolul al XIX-lea sunt surprinse printr-o expunere referitoare la Revoluția de la 1848, cuprinzand arme, fotografii, medalii si piese de uniforma.
Biblioteca muzeului cuprinde 2140 volume de specialitate.
Primăria Caracal a accesat fonduri europene nerambursabile pentru a demara restaurarea, consolidarea si întărirea structurii muzeului, la acestea adaugandu-se sume importante de la bugetul național precum si de la cel local.
Violeta Camelia
Violeta Camelia5 ani în urmă
Daca puteam nu acordam nici o stea. Locatie neingrijita. Sambata si duminica inchis. Pacat de punctul de informare turistica din Caracal care este deschis duminica dar nu iti poate recomanda nimic de vizitat in oras totul fiind inchis duminica.
Cristina Morar
Cristina Morar7 ani în urmă
Muzeul Romanaţiului a fost înfiinţat în anul 1949 cu trei colecţii de obiecte, într-una din clădirile care au aparţinut familiei Jienilor. Din 1990 a fost redeschis într-o clădire proprietate a lui Iancu Dobruneanu, nepotul haiducului Iancu Jianu. Este structurat pe patru sectii, și-a îmbogăţit patrimoniul cu piese valoroase provenite din donaţii, achiziţii şi cercetări arheologice, deţine valori inestimabile, mărturii ale istoriei acestor meleaguri, descoperite și conservate. Cele aproape 20.000 de exponate înfăţişează istoria judeţului Romanaţi din cele mai vechi timpuri până în prezent.
Locații recomandate