/Mures/Muzeu

Casa Memorială Avram Iancu

Strada Avram Iancu 23, Târgu Mureș, România

Casa Memorială Avram Iancu
Muzeu
4.1
29 recenzii
8 comentarii
Indicații de orientare
GHX8+WJ Târgu Mureș, România
merg.in
Semnalează o problemă
Solicită ștergerea locaţiei
Revendică această locație
Share
Luni: Închis
Marți: Închis
Mirecuri: 11–19
Joi: 11–17
Vineri: Închis
Sâmbătă: Închis
Duminică: Închis
Scrie o recenzie
Marian Bircea
Marian Bircea2 ani în urmă
Pe o străduță fermecătoare se află casa în care a locuit tânărul pe atunci avocat, Avram Iancu. Loc plin de încărcătură istorică și emoțională, în care realizezi că toți cei care au rămas în istorie, au fost înainte de toate, oameni. Cât se poate de obișnuiți. Dar situațiile excepționale i-au transformat în oameni de extraordinari.
Elena Apostol
Elena Apostol2 ani în urmă
Minunată, am avut privilegiul unei lecții de istorie și de oameni minunați care au grijă ca spiritul lui Avram Iancu să nu piară niciodată. Respect
Marius Ciprian Sabău
Marius Ciprian Sabău2 ani în urmă
Un loc cu o încărcătură istorică mare. Unul dintre cei mai importanți oameni din România, Avram Iancu, a locuit acolo.
Dorin Tiganasu
Dorin Tiganasu4 ani în urmă
Un centru de românitate cu un custode inimos și amabil, de la care am aflat lucruri inedite despre istoria noastră.
Margareta Maestru
Margareta Maestru4 ani în urmă
Casa evoca clipe de restriște si momente de răscruce în istoria Transilvaniei. Un obiectiv care nu trebuie ratat: Cei care nu-și cunosc trecutul sunt obligați sa-l retrăiască mereu.
Iulian Cioca
Iulian Cioca4 ani în urmă
Un loc plin de istorie care merita vizitat nu doar pentru că a fost locuința marelui erou național ci și pentru incarcatura culturală deosebita
OVi
OVi6 ani în urmă
Casa Memorială "Avram Iancu" a fost dedicată revoluționarului român de la 1848. A fost conducătorul Țării Moților, comandă armata transilvănenilor și în colaborare cu autorităţile militare austriece, organizează apărarea în Munţii Apuseni. Respinge multe atacuri ale trupelor revoluţionare maghiare, în acest fel câștigându-și numele de „Crăișorul Munţilor”.

Muzeul "Avram Iancu" din Târgu-Mureș este poziționat în apropierea Cetății Medievale, pe strada Avram Iancu, la numărul 23. Imobilul datează din secolul al XVIII- lea în Lista Monumentelor Istorice din România.

Descrierea muzeului
Inaugurată în anul 2009, casa memorială este un muzeu de istorie dedicat perioadei petrecute de Avram Iancu în Târgu- Mureș. Acesta s-a stabilit în oraș din anul 1846 până în anul 1848. El era cancelarist la Curtea de Apel și în același timp efectua stagiul de practicant în avocatură la Tabla regească, aceasta fiind denumirea populară a Curții de Apel din Târgu-Mureş.

Activitatea culturală se desfășoară într-un spaţiu restrâns compus din două camere și dispune de un punct muzeistic deschis vizitatorilor, ce amintește de Revoluţia română din anii 1848-1849 din Transilvania, dar şi de biografia de excepţie a lui Avram Iancu. Muzeul găzduiește publicații despre Avram Iancu, fotografii și picturi.

În cadrul casei memoriale se găsește un fond de carte și de bibliografii care alcătuiesc o bază de documentare privind evenimentele acelor ani.

Activități culturale oferite de casa memorială
Casa Memorială "Avram Iancu" organizează diferite evenimente culturale, cum ar fi simpozioane, sesiuni de comunicări, mese rotunde dedicate unor evenimente şi personalităţi de seamă ale istoriei românilor, seri cultural-artistice de muzică şi poezie, tradiţionalul colind al Iancului sau pelerinaje la locurile legate de Revoluţia română de la 1848-1849.

Amenajarea Muzeului "Avram Iancu" a fost realizată în totalitate cu ajutorul și sprijinul competent al Muzeului Judeţean de Istorie. Activitatea Societăţii cultural-patriotice „Avram Iancu”, filiala Mureş, a crescut în intensitate, astfel în ultimii ani devine recunoscută şi apreciată în spaţiul cultural al judeţului Mureş.
Dragos Burghelia
Dragos Burghelia2 ani în urmă
Loc de mare însemnătate românească!
Locații recomandate