/Harghita/Muzeu

Galeria Porților Secuiești

Odorheiu Secuiesc, România

Galeria Porților Secuiești
Muzeu
4.7
163 recenzii
8 comentarii
Indicații de orientare
87JG+GV Odorheiu Secuiesc, România
karpatmedence.net
Semnalează o problemă
Solicită ștergerea locaţiei
Revendică această locație
Share
Luni: 00–24
Marți: 00–24
Mirecuri: 00–24
Joi: 00–24
Vineri: 00–24
Sâmbătă: 00–24
Duminică: 00–24
Scrie o recenzie
Cosix Cosi
Cosix Cosi2 ani în urmă
16 porți de lemn, vechi, întreținute, aflate într-o zonă frumoasa.
Andrei Lupu
Andrei Lupu2 ani în urmă
Vizitarea nu durează mai mult de 10 minute, accesul, cât și parcarea fiind gratuite în momentul vizitei.

Galeria a fost ridicată in memoria autorului Orban Balazs, prima poarta fiind chiar poarta casei sale, iar la capătul șirului aflându-se mormântul acestuia.

Am fost plăcut impresionat sa observ ca traseul Via Transilvanica trece chiar sub aceste porți.
Cristina Pana
Cristina Pana2 ani în urmă
Câteva porți secuiești foarte vechi ( 1818 - era scris pe una din ele) înșiruite pe o alee făcută din rondele de lemn.
O plimbare scurtă, dar frumoasă ♡
În apropierea acestei galerii este Mini Transilvania Park și Muzeul apelor minerale.
Carmen Macovei
Carmen Macovei2 ani în urmă
O traditie superba, treci prin diferite usi, care in trecut cu siguranta aratau statul oamenilor, in functie de cat de diverse, complexe, calitative erau aceste Usi. Foarte interesant ca toate au locuri speciale pentru porumbei, sus, niste găuri. In continuare am vazut in aceasta zona aceste Usi la diferite case, se pare ca este o traditie care inca se Pastreaza. Este foarte interesant si dureaza cam 10 minute, merita sa intrati aici, nu aveti nimic de pierdut. Este interesant cat de aproape suntem de ei si ce tradiții diferite au, dar ne îmbunătățim cultura generala. Pretul este de 20 ron, dar puteti vizita si partea de Animatie si muzeul mini Transilvania. O sa revenim cu drag cand o sa mai avem ocazia, am vazut ca partea de Animatie inca nu este gata si chiar vrem sa revedem asta!!!
Cristian Gut
Cristian Gut2 ani în urmă
urmatorul obiectiv de vizitat dupa mini parc. Niste porti sasesti frumoase demne de concurat cu cele din maramures.
Georgiana Gogoescu
Georgiana Gogoescu2 ani în urmă
❤💛💙Cu drag de bine, #promovezRomânia
Muzeul Porților Secuiești, Odorheiul Secuiesc❗

Acest frumos muzeu în aer liber, #MuzeulPorțilorSecuiești sau Șirul Porților secuiești se află în imediata vecinătate a Parcului Mini-Transilvania. În partea de sus a muzeului în aer liber, se află monumetul funerar al lui Orbán Balázs. Acesta a fost un scriitor, etnograf, istoric și om politic secui, membru corespondent al Academiei Maghiare de Științe. Pasionat de sași și de viața acestora, a călătorit mult prin această zonă, vizitând cca 500 de localități. A urmărit obiceiurile localnicilor, a descris cultura și geografia zonelor și a făcut o mulțime de fotografii, astăzi cu o valoare documentară inestimabilă, fiind un pasionat fotograf. A publicat aceste studii în reviste de specialitate. A scris și o carte denumită: „Descrierea Ținutului Secuiesc”, primul volum apărând în 1 868, extrem de complexă și apreciată și astăzi printre cercetătorii din domeniu. Și-a dorit ca după moartea sa să fie îngropat aici. Mormântul a fost stricat în repetate rânduri de alunecările de teren, dar de fiecare dată a fost refăcut. În forma actuală datează din 1966.
În fața mormântului său, începând cu anul 1 972 a fost așezat un șir de porți secuiești, dintre care prima este chiar poarta casei sale, fiind adusă din fața conacului de la Băile Szejke, băi înființate chiar de. Porțile sunt autentice, de la casele săsești din zona Odorheiului Secuiesc și au un farmec aparte. Toate sunt sculptate cu grijă și atenție la detalii - simbolurile astrale, vegetale, geometrice, simboluri secuiești (laleaua, porumbeii), simboluri românești (funia răsucită, soarele, șarpele) se regăsesc și în Secuime. Muzeul Porților Secuiești se întinde pe aproximativ un hectar.
Remus Avădanei
Remus Avădanei2 ani în urmă
O plimbare plăcută în un cadru natural generos. Exponate foarte interesante.
Anca Baciu
Anca Baciu2 ani în urmă
16 porți secuiești vechi, frumos colorate și sculptate.
Locații recomandate