/Cluj/Muzeu

Casa Matia

Strada Sextil Pușcariu 1, Cluj-Napoca 400111, România

Casa Matia
Muzeu
4.4
370 recenzii
8 comentarii
Indicații de orientare
QHCQ+C2 Cluj-Napoca, România
Semnalează o problemă
Solicită ștergerea locaţiei
Revendică această locație
Share
Luni: 10–18
Marți: 10–18
Mirecuri: 10–18
Joi: 10–18
Vineri: 10–18
Sâmbătă: 10–18
Duminică: 10–18
Scrie o recenzie
Marian Bircea
Marian Bircea2 ani în urmă
Nu doresc să stârnesc nici o dispută pe această temă. Casa care la origini a fost un han medieval a avut privilegiul ca sub acoperișul ei sa vadă lumina zilei cel care avea sa devină cel mai strălucit rege al Ungariei. Deși vitezul lui tată, Iancu de Hunedoara, nu a avut ambiții dinastice printr-o conjunctură aparte fiul lui, Matei, a ajuns pe tron în perioada de maximă înflorire a Ungariei. Din păcate nu am putut vizita interiorul , dar amplasarea obiectivului în zona pietonală este un suficient motiv de vizitare. Pentru cei pasionați pot să spun doar că am rămas impresionat de lemnaru porții și a ferestrelor, precum și al aspectului medieval al clădirii. De văzut dacă ajungeți la Cluj.
Kate Mary
Kate Mary4 ani în urmă
Un loc Ok, intrarea costa 10 lei de persoană.
Sunt câteva repere legate de Constantin Brâncuși si arta modernă însă nimic prea uimitor.
Luiza marinescu
Luiza marinescu4 ani în urmă
Expozițiile de pictură și de sculptură merită văzute.
Elena dumitrescu
Elena dumitrescu4 ani în urmă
Monument istoric in zona pietonala a orasului.
HLH 98
HLH 984 ani în urmă
Una dintre cladirile simbol ale Clujului , casa unde s-a nascut marele rege Matia Corvin este si una dintre cele mai vechi cladiri din oras , fiind formata initial din trei case care in secolul XV s-au unit . Arhitectural , este in stil renascentist . Din pacate nu se poate vizita decat holul , aceasta fiind inca o dovada ca orasul Cluj nu stie foarte bine sa faca turism . Initial , cladirea functiona ca un han, iar aici s-a oprit Elisabeta Szilagy( sotia lui Iancu de Hunedoara) in 1443 ca sa ii dea nastere lui Matia Corvin , cel care a devenit cunoscut ca fiind cel mai mare rege al Regatului Ungar deoarece a reusit sa apere cu succes regatul de atacurile otomane. Acesta a fost un rege extraordinar de cult , fiind un om cu adevarat renascentist , cunoscand numeroase limbi straine si posedand la vremea respectiva a doua cea mai mare biblioteca din Europa dupa cea a Vaticanului . Un obiectiv care cel putin din exterior merita vazut !
Ilie Gabriel Surpat
Ilie Gabriel Surpat4 ani în urmă
Deși împrejurimile clădiri sunt admirabile, atât clădirea cât și interiorul său bine întreținut, dar nu oferă nimic special de văzut, prețul de intrare 10 lei persoana.
Adrian Crivat
Adrian Crivat4 ani în urmă
Casa în care s-a născut Matei Corvin este importantă pentru Istoria Ungariei, dar mi se pare un afront inutil să scrii pe placa de pe fațadă acesteia că "... Românul Matei Corvin a fost cel mai mare dintre regii Ungariei." Iancu de Hunedoara a trecut la catolici, iar acest lucru a presupus acceptarea sa în sânul națiunii maghiare. Copiii săi au fost botezați în ritul catolic și au aparținut națiunii maghiare. Dacă l-ar fi întrebat cineva pe Matei Corvin, dacă este român sau ungur, răspunsul mi se pare clar. Că noi, românii nu trebuie să mai plecăm capul, asta este și mai clar, dar nu așa!
Vlad
Vlad5 ani în urmă
În trecut am avut ocazia să vizitez curtea interioară frumos amenajată și plină de verdeață. Astăzi mi se spune la intrare cu mai există această posibilitate, singurul acces vizitabil fiind holul acoperit. Câteodată se întâmplă să avem parte și de dezamăgiri, altfel un loc cu totul deosebit
Locații recomandate