/Braila/Doctor

Muzeul Brăilei

Piața Traian 3, Brăila 810153, România

Muzeul Brăilei
Doctor
4.7
183 recenzii
8 comentarii
Indicații de orientare
7XCF+RP Brăila, România
+40 339 401 002
muzeulbrailei.ro
Semnalează o problemă
Solicită ștergerea locaţiei
Revendică această locație
Share
Luni: Închis
Marți: Închis
Mirecuri: 9–17
Joi: 9–17
Vineri: 9–17
Sâmbătă: 9–17
Duminică: 10–18
Scrie o recenzie
Paul Profir
Paul Profir2 ani în urmă
Locas de cult cu deosebita importana istorica si culturala pentru Braila si Braileni.Locatia foarte avariata la Cutremurul din 4 Martie 1977, Inchis Partial mai bine de 5 ani Finalizarea restaurarii si consolidarii cladirii terminandu- se la sfarsitul Anilor " 80" . Muzeul are in patrimoniu foarte multe documente de valoare istorica inclsiv despre atestarea orasului Braila la inceputul anilor 1400Hi.. Lipsa de viziune din partea conducerii muzeului. De cum intrii sa vizitezi muzeul in salile de vizitare ce nu sunt inscriptionate si nu intelegi unde te aflii!!! Muzeul nu ddispune de indrumatoari dar este plin de paznici supraveghetori ca doar suntem la buget si pasturi de stat degeaba fara numar. Rusine Min . Culturii si conducerii muzeului Braila.
George Florian
George Florian2 ani în urmă
Colecție de obiecte, fara o poveste in spate care sa le de-a viata
Mihail Balaban
Mihail Balaban2 ani în urmă
Un loc de 5 stele!
Nu am mai intrat de câțiva ani în această instituție și am fost plăcut surprins de schimbările găsite.
Nu doar în ceea ce privește exponatele și expozoțiile, ci mai ales în comportamentul și atitudinea personalului.
Felicitări conducerii actuale a muzeului și personalului.
Recomand cu multă căldură, nu doar brăilenilor, vizitarea Muzeului Brăilei. Veți avea multe de văzut și de învățat!
Nicolae Dascalu
Nicolae Dascalu2 ani în urmă
Un muzeu micut dar plin de exponate interesante ce cu greu le regasesti in alte muzee.

Colectia de carti vechi pentru copii a fost un element inedit si o surpriza placuta.

Personalul muzeului e foarte amabil. Recomand cu drag sa il vizitati!
Mihaela Miron
Mihaela Miron4 ani în urmă
Muzeul de artă are in colectia sa tablouri valoroase ce se merita a fi admirate. Deasemenea muzeul de etnografie este foarte interesant. Si partea din muzeu dedicată personalităților ar fi putut fi mai interesantă dacă doamna muzeograf ar fi scos vreo vorbă, dar nu s-a străduit prea mult fiind foarte plictisită.
A
A2 ani în urmă
Evoluţia Secţiei de Istorie se confundă cu cea a Muzeului Brăilei. Ca muzeu ştiinţific, şi-a constituit o colecţie de instrumente şi aparate destinate laboratoarelor de fizică, multe dintre acestea regăsindu-se în inventarul Colegiului Naţional „Nicolae Bălcescu”, întrucât, o vreme, pe lângă fostul liceu a funcţionat şi instituţia muzeală. În patrimoniul secţiei, din vechea zestre, se află doar două alcoolmetre.
În 1955, în urma unei convenţii existente între Bulgaria şi România, se deschidea, la Brăila, Muzeul Memorial „Hristo Botev” (mai târziu, la titulatură se adaugă „Istorie”), sediul ales fiind cel al fostului han Ceapâru, unde, spun documentele, poetul şi revoluţionarul bulgar a locuit în anul 1871. Sălile destinate acestui eveniment cuprindeau o expoziţie foto-documentară cu aspecte din viaţa şi activitatea lui Hristo Botev şi câteva piese de mobilier, achiziţionate din Brăila, pentru a crea atmosfera epocii. În parcul din faţa muzeului era instalată statuia lui Hristo Botev, operă a sculptorului bulgar Nicolov.
Câţiva ani mai târziu, în 1964, ca urmare a dorinţei de diversificare tematică a muzeului, cu scopul precizat de înfiinţare a unei secţii de ştiinţele naturii, este achiziţionată colecţia profesorului Ştefan Corciova care conţinea, printre altele, „preparate umede”, materiale didactice utilizate la orele de biologie. Însă, cea mai mare parte a colecţiei era alcătuită din curiozităţi pentru acele vremuri: etichete de produse alimentare şi cosmetice, filumenie, piese filatelice, utile doar ca obiect de studiu pentru că modul de păstrare şi de prezentare erau contrare normelor în domeniu – în loc de clasoare, bandă adezivă şi hârtie milimetrică. Colecţia mai cuprindea şi un număr important de bancnote româneşti şi europene, unele interesante, cum ar fi emisiunile de bilete ipotecare emise în România anului 1877, asignatele franceze sau bancnotele emise de Banca Austro-Ungară care au circulat în ţara noastră după 1 decembrie 1918.
În acelaşi an, după descoperirea epavei monitorului otoman Hevzi Rahman, scufundat pe canalul Măcin în timpul evenimentelor de la 1877, patrimoniul secţiei se îmbogăţeşte cu piese transferate de pe nava dezafectată – arme, instrumente de navigaţie, obiecte de uz gospodăresc.
În 1965, Brăila primea prin contractul de donaţie nr. 2288 din 16 iunie, semnat de Silvia Burghelea şi Adrian Bălcănescu, colecţia farmacistului Paul Bălcănescu. Pentru a respecta dorinţa testamentară a fratelui lor, donatorii impun clauza expunerii „în Muzeul de Istorie al oraşului Brăila, în aşa fel încât să formeze un tot armonios, ca o colecţie distinctă în cadrul muzeului, cu menţiunea înscrisă pe o placă „COLECŢIA PAUL BĂLCĂNESCU”.
Conform inventarului donaţiei, colecţia cuprinde obiecte din varii domenii, grupate, în mare, în cele de interes arheologic, istoric şi de artă. Probabil că din acest motiv, ulterior, colecţia a fost inventariată separat de cele trei secţii ale muzeului, Istoriei revenindu-i piesele de numismatică (monedă măruntă, românească şi străină, medalii comemorative străine), ceramică medievală şi modernă şi obiectele considerate prea modeste pentru secţia de artă: ceramică românească şi câteva faianţe, produse ale unor ateliere central-europene.
După 1975, în jurul acestui nucleu reprezentat de colecţiile Ştefan Corciova, Paul Bălcănescu şi momentul 1877, se începe o campanie sistematică de achiziţii pentru a compune o expoziţie permanentă, reprezentativă pentru istoria oraşului şi a judeţului Brăila, aria cercetării istorice extinzându-se spre domeniile economice şi sociale. Chiar dacă expoziţiile de bază organizate înainte de 1989 erau încorsetate de anumite cerinţe ideologice, sfera de interes a secţiei s-a lărgit, colecţiile au căpătat contur distinct, iar formula de expunere, inaugurată la 23 august 2001 şi revizuită în 2006, a fost rezultatul acestei orientări definite în cele trei decenii de activitate laborioasă.
Cezar Lupascu
Cezar Lupascu2 ani în urmă
Personal iubitor de artă și care respectă publicul. Muzeu cu o arhivă istorică bogată, bine conservată.
Reynold victor
Reynold victor2 ani în urmă
Puteti primi informații și vedea exponate datând din paleolitic până în secolul 20, muzeul fiind acum în locul unui fost hotel din 1800 unde a fost găzduit și Regele Carol I al Romaniei. Inclusiv puteti vizita secția de arte și galeria de arte unde se tin expoziții temporare. Va invităm cu drag pentru a afla cat mai multe date istorice despre orașul Braila și localitățile din județ!
Locații recomandate