/Tulcea/Avocat

Centrul Muzeal Ecoturistic "Delta Dunării"

Strada 14 Noiembrie 1, Tulcea 820009, România

Centrul Muzeal Ecoturistic "Delta Dunării"
Avocat
4.7
4 recenzii
8 comentarii
Indicații de orientare
5RH4+W6 Tulcea, România
+40 340 105 652
icemtl.ro
Semnalează o problemă
Solicită ștergerea locaţiei
Revendică această locație
Share
Luni: Închis
Marți: 9–18
Mirecuri: 9–18
Joi: 9–18
Vineri: 9–18
Sâmbătă: 9–18
Duminică: 9–18
Scrie o recenzie
A
A2 ani în urmă
Situat în apropierea falezei orașului, Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării formează, alături de alte două muzee, moscheea musulmană și alte clădiri de patrimoniu aflate în vecinătatea sa, centrul cultural al orașului Tulcea. Conceput ca o instituție de cultură complexă – muzeu și acvariu public – Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării a fost realizat prin efortul comun al Consiliului Județean Tulcea și al Institutului de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea, în cadrul unui proiect derulat prin Programul de Vecinătate România-Ucraina 2004-2006. Este secție componentă a Institutului de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea și a fost inaugurat oficial la 14 aprilie 2009, pentru vizitare fiind deschis din 25 februarie 2009.
Centrul cuprinde o expoziție permanentă, ce prezintă în principal elemente caracteristice patrimoniului natural existent în Rezervația Biosferei Delta Dunării, un acvariu public și diverse expoziții temporare. Într-un decor ce redă cu fidelitate habitate specifice Deltei Dunării și Complexului Lagunar Razim-Sinoie, precum și altor arii protejate de importanță națională din Podișul Dobrogei, cum ar fi Parcul Național Munții Măcinului, expoziția permanentă permite descoperirea diversității biologice ridicate a celor două unități geografice prin expunerea a 46 specii de plante, 3 specii de reptile, 44 specii de păsări și 12 specii de mamifere prezentate în diverse ipostaze și relații ecologice. Tot aici aveți posibilitatea de a cunoaște păsările declarate monumente ale naturii, speciile de animale rare protejate la nivel național și european, speciile dispărute din spațiul deltaic și dobrogean, speciile nou pătrunse în fauna deltei, dar și aspecte din viața lor prin intermediul filmelor dispuse de-a lungul traseului de vizitare.

Acvariul este dotat cu instalații moderne și are o capacitate de stocare a apei de 150 tone. Prezintă o colecție formată din 24 specii de pești indigeni întâlniți în Delta Dunării și Marea Neagră, 23 specii de pești de recif, opt specii de nevertebrate marine și șase specii de corali aduse din Indonezia. Acvariile cu specii de pești si nevertebrate întâlnite in recifele de corali constituie o noutate pentru Tulcea, și chiar pentru acvariile din România, amenajate într-un spațiu public. Printr-un sistem de două acvarii cilindrice, dispuse concentric, aveți posibilitatea de a experimenta, aflându-vă pentru câteva minute in mijlocul unui recif, înconjurați de pești și corali, cu forme și culori impresionante, ce vă vor încânta privirile. Aceleași senzații le puteți trăi și parcurgând tunelul aferent celui mai mare bazin din acvariu, însoțiți de sturioni, considerați a fi printre cei mai primitivi pești ce mai trăiesc azi pe glob, și anghile, cunoscute datorită particularității reproducerii lor biologice.

Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării este un loc preferat de localnici și turiști pentru recreere și socializare, atât datorită activităților pe care le desfășoară cât și pentru facilitățile create vizitatorilor: spațiul de joacă destinat copiilor, infotecă cu computere conectate la internet și programe interactive, wireless, iar pentru persoanele cu dizabilități locomotorii sunt special amenajate rampa de acces, liftul interior și un grup sanitar adecvat. La ieșirea din Centru, vizitatorii au posibilitatea să achiziționeze diverse suveniruri.
Cristina moise
Cristina moise2 ani în urmă
Mi s-a parut interesant. Recomand mai ales celor cu copii, e ceva educativ si poate fi fun.
Gabriel Muraru
Gabriel Muraru2 ani în urmă
Un reper turistic foarte important în TULCEA. Zona acvariului este piesa de rezistenta prin anvergura și bogăția speciilor expuse, dar sunt foarte importante și celelalte exponate de la parter și etajul I, care oferă vizual și prin explicațiile care însoțesc exponatele informații prețioase despre ecosistemul Deltei Dunării (și nu numai) precum și despre istoricul colectivităților umane pe teritoriul Dobrogei. Păcat ca unele butoane de la panoul care ilustrează foarte sugestiv dispunerea prezentei umane pe anumite perioade reprezentative în arealul Dobrogei, au fost smulse de unii turiști (cu siguranță însetați de cunoaștere...). Poate ca pavilionul de suveniruri de la ieșire ar putea fi îmbogățit, cei care vizitează Centrul ar fi interesați de articole mai diversificate.
Andreea Serban
Andreea Serban2 ani în urmă
Experienta ce nu trebuie ratata. Centru modern unde se afla acvariu si expozitie cu informatii despre flora si fauna Deltei Dunarii. Aflati multe informatii despre Delta Dunarii, din cele mai vechi timpuri pana in prezent.
Mirela Cojocaru
Mirela Cojocaru2 ani în urmă
Deosebit de frumos este acest muzeu. Pe lângă exponate din Delta, are și alte piese. Merita vizitat, copii sau adulti! Iar costul biletului este f accesibil.
Gabi T.
Gabi T.2 ani în urmă
Am ramas placut impresionati !
Biletele de intrare : 5 lei elevi(in baza carnetelor vizate ), 20 lei adulti ( cam mult ) .
Informatii extraordinare legate de formarea deltei , vegetatie , fauna, așezări , indeletniciri ( reconstituirea unei cherhanale ), plus acvariile .
Simona Nicolaev
Simona Nicolaev2 ani în urmă
Minunat,merită vizitat. Multe specii de pești frmumoase si aranjamente deosebite.
Luigi Ignat
Luigi Ignat2 ani în urmă
Merita vizitat. Pare ingrijit. Multicei pesti. La etaj sunt si animale impaiate din delta.
Locații recomandate