/Valcea/Arhitect

Casa Memorială „Anton Pann”

Strada Știrbei Vodă 4, Râmnicu Vâlcea 240706, România

Casa Memorială „Anton Pann”
Arhitect
4.6
346 recenzii
8 comentarii
Indicații de orientare
4936+59 Râmnicu Vâlcea, România
+40 250 738 026
muzee-valcea.ro
Semnalează o problemă
Solicită ștergerea locaţiei
Revendică această locație
Share
Luni: Închis
Marți: 9–17
Mirecuri: 9–17
Joi: 9–17
Vineri: 9–17
Sâmbătă: 9–17
Duminică: 9–17
Scrie o recenzie
Adrian Pop
Adrian Pop2 ani în urmă
Casa în care a locuit Anton Pann a rămas exact asa cum era. Un fragment de istorie.
Deugen Ene
Deugen Ene2 ani în urmă
O istorie scrisă de o personalitate cu origini în altă țară.... ne-a lăsat o zestre inestimabilă , inclusiv Imnul României, păcat că nu ne mai trezim ...
Andrei Iovan
Andrei Iovan2 ani în urmă
Super fain
ghidul știe sa îți prezinte casa în cele mai mici detalii
Oana Patroi
Oana Patroi2 ani în urmă
Chiar dacă Anton Pann a locuit puțin în aceasta casa, merita vizitata. Este conservata foarte bine, cu multe obiecte vechi, o casa mare pentru acele vremuri.
Dna. ghid ne-a prezentat casa în prețul biletului, fiind foarte drăguță și răbdătoare cu cel mic (4 ani are cel mic). Prețul de întrare este mic.
Antonio Ramiressi
Antonio Ramiressi2 ani în urmă
Doamna de la muzeu s-a mulțumit cu incasatul banilor și cam atât. Întrebări la care am fost ignorați, nicio prezentare a casei, văzut și plecat în 5 minute maxim. Nu se specifică nicăieri dacă trebuie o plată suplimentară pentru ghid.
Contantin Tapus
Contantin Tapus4 ani în urmă
Casa Memorială „Anton Pann” este un muzeu județean din Râmnicu Vâlcea, amplasat în Str. Știrbei Vodă nr. 18. Casa care adăpostește expoziția memorială Anton Pann, este un monument de arhitectură urbană, construit la jumătatea secolului al XVIII-lea, având foișor și pivniță. Expoziția a încercat să puncteze peregrinările pe meleagurile Vâlcei, datând din anii 1826 - 1828 și 1836- 1840, ale celui ce a rămas în conștiința urmașilor drept "fiul Pepelei cel isteț ca un proverb" și care a fost dascăl de musichie la școala organizată pe lângă Episcopia Râmnicului. Anton Pann (n. 1794, Sliven, Bulgaria - d. 1854, Bucureștis-a refugiat în 1812 în București, iar în 1827 a fost numit profesor de muzică bisericească la Seminarul din Râmnicu Vâlcea. Casa-muzeu a fost translatată în 1982 pe o distanță de 37 m de pe amplasamentul ei inițial, odată cu modernizarea și reamenajarea teritorială. Expoziția a fost amenajată pentru a ilustra interiorul unei modeste locuințe de târg de la mijlocul secolului al XIX-lea, aici fiind prezentate piese de mobilier (divan, bibliotecă, masă, scaune), obiecte decorative din cositor, alamă, alpaca și portrete ale unor personalități din epocă printre care cel al maicii Meletina, stareța Mănăstirii Dintr-un Lemn și tipograful Ion Popovici, care au avut legături cu viața și opera scriitorului. În a doua încăpere a expoziției este prezentat un interior în care se află mobilier pictat, specific zonei transilvănene, evidențiind legătura pe care Anton Pann a avut-o cu acest colț de țară. În ultima încăpere a muzeului sunt prezentate lucrări muzicale, culegeri de folclor, poezii și povestiri ale lui Anton Pann. (Noul Erotocrit, Sibiu, 1837; Fabule și istorioare, București, 1841; Povestea Vorbei, București, 1847; Nastratin Hogea, București, 1853 etc.), mărturii de valoare din activitatea sa tipografică și literară.[1]

Clădirea muzeului este declarată monument istoric
Manuel Ovadiuc
Manuel Ovadiuc4 ani în urmă
Casa memorială, amplasare în zona centrală a municipiului Rm.Valcea, muzeul arata bine,dar este destul de mic, personal amabil, programul de vizita este afisat la vedere, poate fi vizitat conform programului.
Cristi Kes
Cristi Kes5 ani în urmă
Un muzeu micuț, dar interesant. Casa aceasta a fost strămutată pe timpul comunismului până în acest loc. Anton Pann a locuit aici o perioadă. Se pot vedea aici unele instrumente muzicale folosite de el, inclusiv cobza.
Locații recomandate